Bacalao

bacalao
Bacalao betyr torsk på spansk. Et godt alternativ til Påskemiddagen!

Du trenger:

Bacalao

1kg utvannet klippfisk helst loins
1kg matpoteter ,Beate eller annen kokefast potet
4-5 fedd hvitløk
1kg kepaløk, ca. 4 løk
4-5 rød chilli med frø eller 2-3 tørka små, sinte chili (kommer an på hvor sterk du liker den;)
2 box gode hermetiske tomater(800g)
300 g Grilla paprika eller pequillo        
2,5 dl god olivenolje
100 g gode sorte oliven uten stein(Kalamata)

Fremgangsmåte:

Start med å vanne ut klippfisken, skjær den i 11/2 cm tykke skiver. Bytt vann 2-3 ganger pr døgn la ligge i min. 48 timer. Start med å skrelle løk og potet og skjær disse i ½ cm tykke skiver. Hvitløken kuttes i tynne skiver og chillien finhakkes. Paprikaen kuttes i strimler.

Start med å tilsette olivenoljen i en god kjele.Legg løk, poteter og fisk lagvis, legg på paprika, hvitløk og chili underveis,gjenta prosessen til du har fått alt i gryta. Tilsett de hermetiske tomatene og gi gryta et oppkok på moderat varme, legg på lokk og sjekk at gryta står og småputrer.Koketid er ca. 1,5t for deretter å la den stå å trekke 1 time etterpå. Koketiden avhenger av tykkelsen på potetskivene, det tar som regel lengre tidenn du tror!

Tips &råd:

  • Husk å vanne ut klippfisken tilstrekkelig! Blir bacalaoen for salt, så er det vanskelig og få den ned i saltnivå.
  • Har du tilgang på klippfisk av sei så blir bacalaoen, om mulig, enda bedre!
  • Hermetiske tomater av god kvalitet er viktig! Prisforskjellen er ikke større enn at det er verdt å gå for de best. Jeg foretrekker merket Mutti.
  • Grilla paprika fås kjøpt i de fleste butikker,de ligger i glass med olje, men kan fint sløyfes!
  • Finn din favoritt oliven, jeg foretrekker Kalamata, de finnes i alle butikker. Favoritten er dog Taggiasche oliven fra Anfosso. Det viktigste er egentlig å unngå Eldorados sorte uten stein(de smakerpapp og er farget sorte, det finnes ikke så sorte oliven…..).
  • Til slutt så vil jeg da anbefale å bruke den beste olivenoljen du har! Noen velger dog å bytte ut olivenolje med en klattsmør og nøytral olje isteden, så mulighetene er mange.
  • Og hvis du ønsker å lage bacalaen på forhånd for å servere den noen dager frem i tid så går det kjempefint.