Helstekt lammelår med hvitløkssjy

Lammelår ovnsbakt_6084 medium
Denne deilig oppskrift er hentet fra vår kokebok Saus& Kraft.

Lammelår

Du trenger:

1 lammelår uten nøkkelbein.ca 2,5 kg
1 hode hvitløk
5 stilker timian
Nøytral olje til steking
6 ss smør
Salt,pepper.

Fremgangsmåte:

Gni kjøttet inn i olje og krydre med salt og pepper. Legg låret i en stor ildfastform med rotgrønnsakene i grove terninger. Sett inn lammelåret på 200Cog stek det i ca. 30 min til du har fått fin steke farge på låret. Stek smør, og timiankvister i en panne. Legg dette oppå kjøttet sammen med hvitløkshode og sett det i tilbake i ovn på 130 grader. Stekeprosessen tar ca. 2,5-3t timer og kjernetemperaturen skal være 56 grader. La det hvile 15 minutter før det skjæres i skiver.

Lammesjy med hvitløk og rosmarin

Du trenger:

Litt godt brunet avskjær fra lammelåret
5 fedd av den ferdig bakte hvitløken som stekes med lammelåret
3 ss sjalottløk, grovkuttet
1 kvist rosmarin
1 ts smør
1 ts honning
2 ss hvitvinseddik
1 dl hvitvin
2 dl lammekraft, redusert
1 ts kaldt smør til montering
Smør, sitron, salt og pepper

Fremgangsmåte:

Bruk den bakte hvitløkensom stekes med lammelåret, ta ut hvitløken etter ca. 40 min. Avkjøles og rens feddene fri for skall.

Fres løk, de bakte hvitløksfeddene og rosmarinen i smøret. Tilsett honning og eddik, kok inn til det er nesten tørt. Tilsett hvitvin og redusere til det gjenstår ca. 25% før du tilsetter kraften. Kok inn til ønsket konsistens. Sil av og smak til helt tilslutt. Monter i, en teskje kaldt smør, noen dråper sitronsaft, legg i noen blader finhakket rosmarin og evt. biter av bakte hvitløksfedd rett førservering.

Foto: Paul Paiewonsky/Gursli Berg Forlag