Kokkens beste tips til grillsesongen

Myrstrand 2

Marius Myrstrand har jobbet på KA i nærmere tre år. Han begynte som commis før han etter hvert fikk stillingen som kokk. Til tross sin unge alder er Marius erfaren, veldig dyktig og ikke minst engasjert i kokkeyrket. 


Hva foretrekker du å grille?

Jeg synes mat som du kan la ligge på grillen stund gjør seg best. For eksempel en tjukk entrecôte eller tjukke burgere. Da vil du få en god stekeskorpe og en røyksmak som gir en helt annen karakter til kjøttet. Marius synes også det er digg å grille salat og kål som tilbehør, samt sitroner som skvises over maten.

Er det virkelig sant at man kan grille alt?

Ja, i utgangspunktet kan man det, sier Marius, men ikke alt vil få like bra tekstur. For eksempel varme, grillede tomater, det er ikke min favoritt, sier Marius bastant. Ananas derimot, gjør seg kjempegodt på grillen og serveres gjerne med litt vaniljekesam. Nydelig!


Bør man velge kull eller gass?

Uten tvil kull, sier Marius raskt. Det gir en helt annen smak til maten. Gassgrill er kanskje enkelt og tar kort tid, men da mister man litt av sjarmen med grilling. Det er jo kos å grille, mener Marius. Fyr opp grillen en times tid før man skal bruke den og bruk tiden til å forberede maten eller ta deg et glass med venner eller familie.

 

Har du noen gode tips til grilling av fisk?

Legg en liten treplanke i vann et døgn i forveien. Når den ligger så lenge blir den helt gjennomtrukket av vann slik at den ikke blir like lett antennelig. Rett før grilling tar du den ut av vannet, tørker den litt og bruker den som underlag til fiskestykket. Legg treplanken med fisken oppå grillen, sørg for at du får en jevn steking ved å lukke grillen. Alternativt kan du bruke en grillklemme som du legger fisken inni. Det er et godt tips for å unngå at fisken sitter fast i grillen. Oppskrift på kveite i grillklemme ser du på her. 


Har du en favorittoppskrift du vil dele med oss?

På grillkurset som går nå så lager vi en akevittgravet laks.Den er helt fantastisk! Server den med grillet hjertesalat som deles i to og legges rett på grillen, samt gremolata og grillede sitroner. For å grille sitroner deler du de i to og legger de direkte på grillen i 10 minutters tid. Passer perfekt i en sommerlig salat.

For oppskrift på akevittgravet laks og gremolata gå hit.

Foto: Paul Paiewonsky fra kokeboka vår «Kok og stek» utgitt av Gursli Berg forlag.