Musserende viner med Heidi

Heidi

Sommelierens beste tips for å velge musserende vin.

Heidi Iren Hansen er vinansvarlig ved KA. Heidi er et levende leksikon når det kommer til vin, og med bakgrunn som kokk så er hun virkelig god på å sette mat og vin sammen i fantastiske kombinasjoner. I denne artikkelen skal Heidi geleide oss gjennom jungelen av musserende viner som finnes på markedet. Hva er det viktigste å tenke på når man skal velge musserende til frokost, som er veldig aktuelt på 17. mai?

Tidlig på dagen er man mer sensitiv mot veldig syrlige viner og det kan være lurt å velge en noe rundere variant. Står det brut på flasken betyr det at den smaker tørt, men at den fortsatt er justert med noen få gram sukker for å gjøre den litt rundere og mykere, forklarer Heidi. Til mat er det generelt bedre å velge viner som er fremstilt på tradisjonell metode da de har mer egenkarakter og fyldig smak og er bedre rustet til å møte de ulike smakene i et rikholdig frokostbord.

Kan du fortelle litt om de ulike typene musserende vin man kan kjøpe og hva man bør velge?

Det finnes utrolig mye å velge mellom og Heidi forklarer velvillig om de ulike typene av musserende vin.

Prosecco og tysk og østerisk sekt har et noe enklere smaksbilde,drevet av friske, fruktige aromaer og smaker, og har noe mindre konsentrasjon og ettersmak enn de fleste musserende viner, starter Heidi med å forklare. De har også ofte noe høyere sukkernivå noe som gjør at de er litt mer lettdrikkelig. Velg disse vinene til aperitiff, gjerne før 17. mai frokosten,eller til å «kosedrikke» uten mat til, anbefaler Heidi.

Cava, Cremant, Franciacorta og Champagne er alle fremstilt med samme metode og har en god intensitet av duft og smak og som regel mer smak enn Prosecco/Sekt og dermed passer bedre til mat. Det kan være greit å være obs på at det er veldig kostbart og tidkrevende å lage musserende vin, så i en Cava til 110 kr er det veldig lite kvalitet å finne. Velg en til nærmere 200 kroner og du kan få like mye smaksrikdom som i Champagne, forteller Heidi.

Den mest Champagneliknende typen er Cremant de Bourgogne,dog med litt mindre eleganse, konsentrasjon og syre. En annen type som lager flotte, champagneliknende viner, og viser ofte en bedre value for money enn Champagne, er Franciacorta. Denne musserende vinen passer for den kvalitetsbevisste som har lyst til å være litt nytenkende og eksperimentell.

Har du et drinktipsfor å lage noe skikkelig godt med musserende?

Til de friske og fruktige drinkene med musserende vin er det bedre å bruke Prosecco som base da «autolysepreget» (gjærpreg) i tradisjonelt fremstilte viner kan være litt forstyrrende, samt at det er litt unødvendig å bruke dyrere produkter til miksing. Mine to favoritter er aperol spritz eller bellini:  

-         http://www.aperitif.no/drinker/drink/aperol-spritz/39686eller

-         http://oppskrift.klikk.no/bellini/3537/