Påskemiddagen med Espen

EVL

Kokkens beste tips til påskemiddagen.

Espen Vesterdal Larsen er daglig leder ved Kulinarisk Akademi og vet virkelig hvordan man skal tilberede en skikkelig påskemiddag enten du ønsker det tradisjonelle lammelåret eller et annerledes alternativ.
Påskelammet er blitt veldig tradisjonsrikt i Norge, men problemet er at det teknisk sett er feil årstid, forteller Espen.
Lam er ikke slakterklare før på høsten, så det lammet vi finner i butikken er fra fjorårets sesong. Det som derimot er bra med lam er at det tåler frysing godt fordi det har mye fett i seg. Espen anbefaler å velge norsk lam fra frysedisken uten mørbrad, da han mener det er helt klart best. Han anbefaler videre å ikke være så skeptisk til fett på lammet. Det kan gjerne skjæres av etter steking, men det gir mye ekstra smak i tilberedelsesfasen.

Hvordan tilberede lammet?

Begynn med å tine lammet over tid i kjøleskap. Tilfør deretter smak, i form av krydder. Bruk gjerne ferske urter som rosmarin eller timian og hvitløk. Ferske urter gir definitivt best smak, forklarer Espen.

Deretter skal lammet inn i ovnen. Espen foreslår å brune lammelåret i ovnen istedenfor å gjøre det i pannen som mange prøver på. Det blir rett og slett ikke plass, så da er det enklere å kjøre opp temperaturen i ovnen i begynnelsen og skru varmen ned når du har fått fin farge på låret.

Hvilke tilbehør anbefaler du?

Påsken handler om å være sosial, så jeg pleier å velge tilbehør som gjør seg selv i ovnen slik at du kan bruke tida med familie og venner. Her er rotgrønnsaker, potetstappe og sellerikrem gode og smaksrike alternativer.

Har du noen alternativer for de som ikke er så glad i lam?

Bacalao, utbryter Espen. Dette er en smaksrik og enkel rett som gjør seg selv.