Bacalao

Bacalao betyr torsk på spansk og kan være et godt alternativ til påskemiddagen.

Ingredienser
1 kgutvannet klippfisk, helst loins
1 kgmatpoteter, Beate eller annen kokefast potet
4-5 feddhvitløk
1 kgkepaløk, ca. 4 løk
4-5rød chili med frø eller 2-3 tørkede, små, sinte chili (kommer an på hvor sterk du liker den
2 boksergode, hermetiske tomater (800 g)
300 ggrillet paprika eller pequillo
2,5 dlgod olivenolje
100 gsorte oliven uten stein (Kalamata)
Fremgangsmåte

Start med å vanne ut klippfisken, skjær den i 1,5 cm tykke skiver. Bytt vann 2-3 ganger pr døgn og la ligge i minst 48 timer. Start med å skrelle løk og potet og skjær disse i ½ cm tykke skiver. Hvitløken kuttes i tynne skiver og chilien finhakkes. Paprikaen kuttes i strimler.

Start med å tilsette olivenoljen i en god kjele. Legg løk, poteter og fisk lagvis, legg på paprika, hvitløk og chili underveis,gjenta prosessen til du har fått alt i gryta. Tilsett de hermetiske tomatene og gi gryta et oppkok på moderat varme. Legg på lokk og sjekk at gryta står og småputrer. Koketid er ca. 1,5 t for deretter å la den stå å trekke 1 time etterpå. Koketiden avhenger av tykkelsen på potetskivene, det tar som regel lengre tid enn du tror!

Tips og råd fra Espen
  • Husk å vanne ut klippfisken tilstrekkelig! Blir bacalaoen for salt, så er det vanskelig og få den ned i saltnivå.
  • Har du tilgang på klippfisk av sei så blir bacalaoen, om mulig, enda bedre!
  • Hermetiske tomater av god kvalitet er viktig! Prisforskjellen er ikke større enn at det er verdt å gå for de beste. Jeg foretrekker merket Mutti.
  • Grillet paprika fås kjøpt i de fleste butikker, de ligger i glass med olje, men kan fint sløyfes!
  • Finn din favoritt oliven, jeg foretrekker Kalamata, de finnes i alle butikker. Favoritten er dog Taggiasche oliven fra Anfosso. Det viktigste er egentlig å unngå Eldorados sorte uten stein (de smaker papp og er farget sorte, det finnes ikke så sorte oliven…..).
  • Til slutt vil jeg anbefale å bruke den beste olivenoljen du har! Noen velger dog å bytte ut olivenolje med en klatt smør og nøytral olje isteden, så mulighetene er mange.
  • Hvis du ønsker å lage bacalaoen på forhånd for å servere den noen dager frem i tid så går det kjempefint.

stekt kveite

Et godt alternativ til påskemiddagen.

Klassiske blåskjell

Dette er den klassiske måten å servere blåskjell på, og kanskje den beste.

Reke og blåskjellsaus

Suveren saus som er laget av rekeskall og blåskjellkraft. Rekeskallene som kastes kan brukes til å lage enkelt og utrolig velsmakende sauser eller supper. Denne saus passer perfekt til pasta, fisk som kveite, piggvar eller sjøtunge

Les mer

Intervju med vinkelner Thorstein Solheim Taklo

Torstein er 24 år og kommer kommer fra Måløy. Torstein har bodd i Bergen i 5 år og jobbet som servitør i over 2 år. Han jobber nå ved Bjerk Restaurant & Bar.

Les mer

Intervju med vinkelner Birk Torp

Birk kommer opprinnelig fra Tønsberg flyttet til Trondheim når han var 10 og bodd der siden. Jobber som servitør på To rom og kjøkken og har jobbet der siden han startet som lærling for 5 år siden. Jobbet mye med konkurranse og lærlinger på siden av servitørjobben

Les mer

Intervju med vinkelner Christina Andersen

Christina er 32 år og fra Tromsø.

Der Jobber hun på en restaurant og cocktail-bar som heter Bardus der hun også er medeier.

Les mer

Intervju med vinkelner Jan Vibe Gregersen

Jan er 32 år gammel, fra Oslo, og har i mange år jobbet med markedsføringen av ulike dagligvareprodukter hos Mills AS og tidligere hos Mars Nordics (FMCG bransjen). Han har lenge hatt et ønske om å jobbe med vin og startet hos Vingruppen og her i selskapet Arcus Wine Brands i 2019.

Les mer