Våre beste tips til julens drikke

Vinkelnerens beste tips til julens drikke.

Hva bør man tenke på i fht å pare vin mot julemat?

Når det gjelder julemat så snakker vi om lange tradisjoner. Hver familie har sine faste retter hvert år: lutefisk, ribbe, pinnekjøtt, kalkun, juletorsk, smalahove osv. Nøkkelen er å finne viner som passer til hovedråvaren, men som også komplimenterer tilbehør og saus. Kropp, intensitet og kompleksitet må være på samme nivå som retten. Syre og sødme burde også være lik maten og ikke overdøve hverandre. Nordmenn er opptatt av julemat og har ofte høy kvalitet på den, derfor bør valg av drikke stå i stil til dette. Det er viktig å unne seg det lille ekstra i juletiden, sier Michael, før han fortsetter med å si at det viktigste er å velge noe du selv synes er godt.

Hjemme hos meg serveres det både ribbe og pinnekjøtt. Tørket, saltet og kanskje røkt kjøtt er noe de fleste nordmenn har i sine hjem. Her er det godt med noe som har god konsentrasjon og gjerne restsødme. Generelt så bør salt mat kombineres med friskhet, fruktighet og gjerne litt sødme. Da tenker jeg med en gang på en rik Riesling om du ønsker hvitvin. Alsace, Frankrike eller Tyskland representerer dette godt. Når det gjelder rødvin er det også behov for noe forfriskende syre samt moderate tanniner. En saftig Italiensk vin på Barberadruen, eller en myk og god Fransk Cru Beaujolais er gode alternativer, forklarer han engasjert.

Tilbehøret spiller også en viktig rolle i valg av vin. Bitterstoffer, som du for eksempel finner i tyttebærsyltetøy, vil forsterke tanninene (garvestoffene) i en vin. Dermed bør du ikke velge en altfor tanninrik vin til julemat som har tyttebærsyltetøy på siden. Har du surkål eller rødkål på siden, som har ganske mye syre i seg, vil det dempe syren i vinen som gjør at vinen virker tam og slapp. Her er det da viktig å velge en vin med høy syre.


Hva er din yndlingskombinasjon?

En sødmefull Madeira og julebakst er det jeg gleder meg til hvert eneste år, sier Michael. En eldre Malmsey, eller Terrantez om man får tak på slikt. Det å bare nyte hver eneste slurk til diverse småkaker. Det å lete etter den perfekte kombinasjonen av sjokolade eller julekake som er soft eller crunchy sammen med en intens og rik Madeira er jul for meg, og min definitivt beste anbefaling, smiler Michael.


Hva foretrekker du å drikke til ribbe? Lutefisk? Pinnekjøtt?

Til lutefisk så må man ta tilbehøret i betraktning, og det kan absolutt la seg kombinere med vin, ikke bare øl og aquavit. Bacon, sennep og sirup krever mer sødme i vinen enn lutefisk naturell. Ertestuing, brunost, lefse og hvit saus er «snilt» tilbehør som harmonerer med delikat fruktighet. Jeg synes en tysk Riesling er et godt valg. Østeriske Grüner Veltliner er også et godt alternativ. Rødvin til lutefisk anbefales vanligvis ikke, men for eksempel en fersk og ukomplisert portugiser med sødmerik frukttone er en virkelig god kombinasjon, spesielt når den serveres noe avkjølt. Har man rødvin til er det viktig med mye bacon, og det er ikke feil, legger Michael til.

Når det kommer til ribbe og pinnekjøtt er Riesling, Barbera og viner på Gamaydruen, som nevnt tidligere, gode valg. En komplett julemiddag består av alt fra søtt og syrlig til bittert, salt og umami, som igjen gir en helhetsfølelse. Når alle disse elementene oppfylles kan man også velge en drikke som innfrir friskhet, «umamihet» og konsentrasjon.


Hva kan man servere til juleøl?

Juleøl har et oppsving nå, mer enn noen gang før. Det er utrolig mange der hjemme som brygger sitt eget juleøl. Det er dødskult! Det at vi har en gammel skikk på juleøl som nå blir pustet nytt liv i er supert. For 1000 år siden sa faktisk Norsk lov at hvert gårdsbruk skulle lage et brygg og dele med sine naboer til jul. Om det ikke ble fulgt, så ble de bøtelagt, forteller Michael ivrig. Men tilbake til svaret angående mat… Juleøl er et litt mørkere, mer krydret øl med høyere prosent som varierer i smak og intensitet fra brygg til brygg. Hvert brygg har sitt personlige preg alt etter hvem som produserer det. Juleøl passer utmerket til veldig salte og fete retter. Boblene er med på å rense munnen og rundheten og sødmen i ølet spiller på lag med munnfølelse og saltheten. Juleøl passer også glimrende til litt fyldige og runde sauser.


Hva skal du selv drikke til julematen i år?

I år skal jeg prøve meg på en frisk og rik Champagne under hele middagen. Det sies at Champagne passer til alt og det skal jeg ikke krangle på, ler Michael.

Vi ønsker alle våre gjester og kunder en riktig god jul med masse deilig mat og drikke!

Vinkurs

Vil du lære mer om vin? Våre vinkelnere arrangerer vinkurs og vinsmaking og deler av sin kunnskap. Vil du ha mat til vinen, inviterer vi kokkene med på laget.

Gavekort

Gi en kulinarisk opplevelse i gave. Bestill gavekort i dag!

Reke og blåskjellsaus

Suveren saus som er laget av rekeskall og blåskjellkraft. Rekeskallene som kastes kan brukes til å lage enkelt og utrolig velsmakende sauser eller supper. Denne saus passer perfekt til pasta, fisk som kveite, piggvar eller sjøtunge

Les mer

Intervju med vinkelner Thorstein Solheim Taklo

Torstein er 24 år og kommer kommer fra Måløy. Torstein har bodd i Bergen i 5 år og jobbet som servitør i over 2 år. Han jobber nå ved Bjerk Restaurant & Bar.

Les mer

Intervju med vinkelner Birk Torp

Birk kommer opprinnelig fra Tønsberg flyttet til Trondheim når han var 10 og bodd der siden. Jobber som servitør på To rom og kjøkken og har jobbet der siden han startet som lærling for 5 år siden. Jobbet mye med konkurranse og lærlinger på siden av servitørjobben

Les mer

Intervju med vinkelner Christina Andersen

Christina er 32 år og fra Tromsø.

Der Jobber hun på en restaurant og cocktail-bar som heter Bardus der hun også er medeier.

Les mer

Intervju med vinkelner Jan Vibe Gregersen

Jan er 32 år gammel, fra Oslo, og har i mange år jobbet med markedsføringen av ulike dagligvareprodukter hos Mills AS og tidligere hos Mars Nordics (FMCG bransjen). Han har lenge hatt et ønske om å jobbe med vin og startet hos Vingruppen og her i selskapet Arcus Wine Brands i 2019.

Les mer