eggelikør
Hjemmelaget eggelikør er lettvint å lage, populært i julen og nydelig på smak.

2 dl | helmelk |
---|---|
2 dl | fløte |
200 gr | sukker |
4 stk | eggeplomme |
1/2 stk | vaniljestang |
2 dl | 60 % vodka |
2 ss | cointreau (kan sløyfes) |
Oppskriften er for 1 liter eggelikør
Kok opp melk og sukker. Visp sammen eggeplommer og vaniljesukker. Slå forsiktig den kokende varme melken over eggeblandingen og rør godt til det tykner litt. Sil blandingen og avkjøl. Bland i sprit, rør godt og oppbevar kaldt
Eggelikør er holbar i ca. 1 måned, men det er vel i utgangspunktet bare en formalitet.
Eggelikør kan også brukes for å toppe en deilig sjokoladefondant med is og syltede kirsebær.
Vinkelnerens beste tips til julens drikke.


Kokkens beste tips til lutefisk
Vi har tatt en prat med Kenneth som er vant til å spise lutefisk til jul.


Musserende til Nyttår med Heidi
Sommelierens beste tips for å velge musserende vin til nyttårsfeiringen.



Ost- og vin i kombinasjon
I forbindelse med ostens dag har vi snakket med Jonas Modell, kjøkkensjef på KA Mathallen, og vinansvarlig Heidi Iren Hansen om ost- og vin i kombinasjon.

Gode tips på hvordan velge de beste råvarene
I tråd med verdens matvaredag setter vi fokus på å velge riktig råvarer til enhver tid.
Vi deler hvordan vår matfaglig rådgiver velger de beste matvarene samt hvordan du hjemme kan få tak i de beste råvarene.

Sylteagurk
September er sesong for ferske grønnsaker. Det er veldig enkel og sylteagurk og resultatet er knallgodt!

Syltede grønnsaker
Om våren, sommeren og høsten er det sesong for Norske grønnsaker, her er et tips til hva du kan gjøre for å ha de smakfulle grønnsakene også utenom sesong.


Gode tips til hva du kan drikke på en høstdag
Vår restauranstsjef Ole -Kristian gir deg gode tips på hva du kan drikke på en høstdag




En råvare, 3 muligheter - brokkoli
I Norge er brokkolisesongen fra juni til oktober. Brokkoli er en krysning av blomkål og asparges, derfor smaker stilken til brokkoli litt som asparges. Stilken kan godt spises, og er den søteste delen på hele brokkolien, bare husk å skrell stilken!
Granskuddsmør
Sesongen for granskudd varierer etter hvor i landet du er, men de er stort sett i sesong i mai og juni.
De kan plukkes så lenge skuddene er myke og lysegrønne, men smaker best om de plukkes så tidlig så mulig. Du finner de overalt i skogen og det beste er at de er helt gratis!








Eggs Benedict
Egg er den perfekte frokosten. Det smaker godt, metter godt og kan tilberedes på mange forkjellige måter-noe for enhver smak.


Creamy Eggerøre
Eggerøre er noe de fleste liker. Enkelt og greit å lage, og kan serveres til frokost, røkelaks eller spekemat, eller til et koldtbord.


Intervju med vinkelner Cecilie Bungaard Larsen
Cecilie kommer fra Ålborg i Danmark hvor hun har studert filosofi og organisasjons utvikling. I dag jobber hun som første-servitør på Nedre Foss Går. Hun ble ferdig utdannet sommelier hos KA i juni 2019.


Intervju med vinkelner Alexander Amadeus Vallance
Alexander er oppvokst i Bærum, men har sine røtter i Bergen. Han har en bachelor i kommunikasjon og journalistikk. Etter studietiden begynte han å jobbe i serveringsbransjen og trivdes så godt med det at han har fortsatt i bransjen. I mars 2019 åpnet Choice Hotel Amerikalinjen hvor Alexander har fått jobb. Han ble ferdig utdannet sommelier hos KA i juni 2019.

KA-kvinnenes drinktips!
Hva er din favorittdrink? Etter en lang arbeidsuke er det deilig å kunne lene seg tilbake og nyte noe godt i glasset. I anledning kvinnedagen spurte vi våre kvinnelige ansatte om hva de foretrekker å drikke når de skal feire, eller bare unne seg en velfortjent drink!


Intervju med vinkelner Joachim Skibenes
Joakim kommer fra bærum og har drevet yogastudio Hot Bikramyoga i 5 år før han fant veien til vinverden. Han ble ferdig utdannet sommelier hos KA i juni 2019.

Matpakke til skituren
De fleste har noen tanker om hva som skal med i sekken når en skal ut på skitur.








Hjemmelagede fiskekaker
Ikke laget fiskekaker før? Hva med å prøve disse neste gang fiskekaker står på menyen.

WSET – kort fortalt og alt du bør vite om det
Dette er WSET – kursansvarlig Heidi forteller alt du trenger å vite


Klassisk posjert skrei
Skreisesongen varer fra januar til og med mars. Her får du en klassisk oppskrift.

Sprøstekt kyllinglår med couscous
Saftig og sprøtt kyllinglår, passer godt til de fleste middager.
Servere den med couscous salat og grønnkål.

Poké med laks
Hawaiiansk gatemat på sitt beste. Poke, uttales «Poh – kay» og er en marinert rå fiskerett. Den tradisjonelle versjonen består av tunfisk krydret med soya og sesamfrø, servert med ris og grønnsaker.



Sildeprat med Jostein
Sild er en flott og undervurdert råvare. Vi har tatt en prat med Jostein, vårt faglige orakel, som har mange gode sildetips på lur.

















Betesalat med chèvre og pistou
Beter kommer i forskjellige farger og kan friske opp de fleste måltider.



Arabiata tomatsaus
En tomatsaus som passer perfekt til kjøttboller, kylling og pastaretter for de voksne.


Kjøttkaker
Med kjøttkaker på menyen kan man ikke gå feil. Smakfulle kjøttkaker er enkelt og raskt å lage.

Fem kjappe middager
Vet du ikke hva du skal lage til middag eller har du gått tom for ideer?
Vi deler fem tips til raske, sunne og smakfulle middager.


Grillet makrell
Fet fisk som makrell tåler grilling uten å bli tørr, grill den enten hel eller kun filene.

Makrell med Kristian
Kristian kommer fra det glade Sørland, Grimstad . La oss bli bedre kjent med ham og få noen gode tips til hvordan vi kan tilberede den perfekte makrellen.


Grillet ananas
Ananas har et bredt bruksområde og kan brukes i alt fra salt til søte retter. Den kan grilles, brukes rå eller marineres.

Lag deilig sommerdessert
Tykkmelk pudding er en frisk og deilig dessert som passer godt sammen med sommerens frukter og bær.


Hylleblomst cocktail
Hylleblomst er en vakker og aromatisk blomst som kan brukes til friske sommer drinker og desserter.

Sliders med kylling
Små hamburgere som er lette å spise med hendene, mens du venter på hoverdetten fra grillen.

Vinstudenter Odd Andrè og Kristoffer
Vi har tatt en prat med Odd André Wathne og Kristoffer Tømmerbakke, de er to gode venner som har studert WSET level 2 og 3 sammen hos oss.



Skagenrøre
En herlig forrett som lages på to, tre minutter. Oppskriften på skagenrøre er lett å variere. Noen kaller det "skagen toast".

Rosévin med Heidi
Rosévin er for mange den ultimate terrassevin, men mange roséviner er også flotte til mat.
Heidi tipser deg om hvilke.

Skalldyr naturell
Skalldyr forbinder vi med sommer & sol, og «alle» skal spise skalldyr om sommeren,
Det mange ikke tenker over er at kvaliteten på skalldyr er best i vinterhalvåret, da vannet er kaldt og det er lite alger i sjøen.




Vinaigrette
En god vinaigrette forsterker smaken og gir gønnsakene, salaten eller potetsalaten en ekstra finesse.


Intervju med vinkelnerstudent Catharina Domert
Catharina fikk interesse for vin etter at hun begynte å jobbe på vinbar og er vinkelnerstudent på KA akkurat nå.


Litt om Saus av Marius Myrstrand
Sausen er krona på verket! Den riktige sausen hever middagen og får smaksløkene i gang. Vi har tatt en prat med Marius om saus og gir deg vår beste sauseoppskrift til lam.



Intervju med vinkelnerstudent Nikolai Haram Svorte
Nikolai er ung og kommer fra Ålesund. Han har til nå jobbet som lydteknikker og har musikk som hobby, i tillegg til en brennende vininteresse.
