Empanadas

Fylt bakverk med opprinnelse fra Sør Amerika, denen kan fylles med alt som er godt.

Ingredienser
100 g smør
7,5 dl hvetmel
2,5 dllunkent vann
1 tssalt
egg til pensling
Fremgangsmåte

Oppskriften er til ca 4 personer


Empanadas

Ha mel, 1 ts salt, vann og smør i en bolle og elt deigen godt. Den skal være smidig og lett å jobbe med.

Legg på fyll i den ene halvdelen.

Gni litt vann langs kanten på deigen, og brett deigen i to som en halvmåne over fyllet.

Klem kantene godt sammen med fingertuppene.

Legg empanadasene på et stekebrett og pensle de med egg.

Friteres i nøytral olje ved 170 grader til de blir gylne og gjennomstekt eller stekes midt i ovnen på ca. 220 grader i ca.10 min, stekes de i ovnen kan de med fordel pensles med egg eller melk.


Kilde:KA kompendie

Ingredienser
400 ghvite bønner, kokte
1 ssrøkt paprika
1/2 ss spisskummen
1 ssgurkemeie
1/2 sskorianderfrø
1 stkliten kepaløk, kuttet i terninger
1 feddhvitløk, finkuttet
2 stkplommetomater, i terninger
1/4 stkgrønn chili, delt i to
1/4 stkrød chili, delt i to
2 ssnøytral olje
0,5 dlvann
salt til tilsmaking
Fremgangsmåte

Oppskriften er til ca 4 personer

Bønnefyll til empanadas

Varm olje over middels varme i en gryte og tilsett løk og hvitløk. Svett av i et lite minutt og tilsett alle tørre krydder. La dette frese i 10 sekunder, tilsett så vannet. La vannet koke ut og tilsett tomater. Kok i 10 minutter til tomatene begynner å bli mushy. Rør godt i tomatene og rør inn chiliene. Kok i tre minutter og tilsett ferdig kokte bønner. Er blandingen for tørr, kan man ha i noen dråper vann.La det hele syde under lokk i 5-10 minutter og smak til med salt. Er konsistensen for våt, kan man koke ut væsken noe. Her er de viktig at ikke fyllet er for vått da det sal fylles i empanadas


Kilde: KA- Kompendie

Ingredienser
4 fedd hvitløk, skrelt og finhakket
1 stkgrønn chille uten frø, finhakket
3 dlflat bladpersille, strilmlet tynt
4 ssrødvinseddik
1 dl olivenolje
1/4 tssalt
Fremgangsmåte

Chimichurri


Bland sammen hvitløk, chili og bladpersille. Tilsett eddik, olivenolje og salt. Brukes umiddelbart, eller sett den i kjøleskapet.


Kilde:KA kompendie

Tips

- Lag de ferdig, kjøl ned og frys dem inn så kan du ta dem opp til en senere anledning.

- Passer godt å sende med i matpakken eller å ta med på tur.

- Empanadasen kan lett varieres på smak, bytt ut grønsaker, tilsett kjøtt. Det somer viktig å huske er at blandingen ikke blir for bløt.

- La deigen hvile i kjøleskapet før den brukes.

Meat free weekday

På dette kurset fokuserer vi på hvordan man kan spise mindre kjøtt og fisk i hverdagen.

Gavekort

Gi en kulinarisk opplevelse i gave. Bestill gavekort i dag!

Reke og blåskjellsaus

Suveren saus som er laget av rekeskall og blåskjellkraft. Rekeskallene som kastes kan brukes til å lage enkelt og utrolig velsmakende sauser eller supper. Denne saus passer perfekt til pasta, fisk som kveite, piggvar eller sjøtunge

Les mer

Intervju med vinkelner Thorstein Solheim Taklo

Torstein er 24 år og kommer kommer fra Måløy. Torstein har bodd i Bergen i 5 år og jobbet som servitør i over 2 år. Han jobber nå ved Bjerk Restaurant & Bar.

Les mer

Intervju med vinkelner Birk Torp

Birk kommer opprinnelig fra Tønsberg flyttet til Trondheim når han var 10 og bodd der siden. Jobber som servitør på To rom og kjøkken og har jobbet der siden han startet som lærling for 5 år siden. Jobbet mye med konkurranse og lærlinger på siden av servitørjobben

Les mer

Intervju med vinkelner Christina Andersen

Christina er 32 år og fra Tromsø.

Der Jobber hun på en restaurant og cocktail-bar som heter Bardus der hun også er medeier.

Les mer

Intervju med vinkelner Jan Vibe Gregersen

Jan er 32 år gammel, fra Oslo, og har i mange år jobbet med markedsføringen av ulike dagligvareprodukter hos Mills AS og tidligere hos Mars Nordics (FMCG bransjen). Han har lenge hatt et ønske om å jobbe med vin og startet hos Vingruppen og her i selskapet Arcus Wine Brands i 2019.

Les mer