En råvare, 3 muligheter - brokkoli

Brokkoli er full av Sunne vitaminer og plantestoffer og har et høyt innhold av vitamin C og kostfiber, og er også en kilde til protein og kalium. I Norge er brokkolisesongen fra juni til oktober. Brokkoli er en krysning av blomkål og asparges, derfor smaker stilken til brokkoli litt som asparges. Stilken kan godt spises, og er den søteste delen på hele brokkolien, bare husk å skrell stilken! Her har vi 3 forskjellige oppskrifter på hvordan vi kan tilberede brokkoli.

Ingredienser
2 stkbrokkoli
2 dlfløte
2 sscreme fraiche
bakepulver
Fremgangsmåte

Brokkolikrem


Oppskriften er for 4 personer


Slik gjør du

Kok inn fløten til 2/3. Del de største bukettene, så alle er ca like store. Bruk også deler av stilken, dette må kuttes i mindre biter. Kok brokkolien i saltet vann med bakepulver i 3-5 minutter. Det er viktig at brokkolien er kokt mør, men ikke så mye at den faller helt fra hverandre. Hell kjelen over i en sil og press ut vannet med en øse. Kjøres på blender med innkokt fløte og creme fraiche til det blir en krem. Husk å eventuelt smake til med salt, avhengig i hvor mye salt brokkolien tar til seg under kokingen.


Tips: Bakepulver i vann hjelper på å beholde den grønne fargen i grønnsakene. Det fungerer på alle grønnsakene som inneholder klorofyll som for eksempel spinat, erter, etc.

Kilde: Kulinarisk takeover 2018

Kursbilde

Brokkolikrem

Ingredienser
3 stkbrokkoli, kun stilk
isbiter og vann
Fremgangsmåte

Brokkoli stilk-crudite

Crudité er fransk og betyr rått.


Slik gjør du

Skrell skallet av brokkolistilken og fjern de nederste 2-3 cm. Bruk en mandolin til å høvle tynne flak av brokkolistilk. Ha de over i iskaldt vann og la de ligge i minst 10 min. Da blir de sprø og gode. Flakene kan serveres som de er eller eventuelt marineres lett med sitron, salt og olje.

Kursbilde

Brokkoli stilk-crudite

Ingredienser
2 stkbrokkoli, kun buketter
1 sssmør
2 feddhvitløk
5 stilkertimian
olje, salt og pepper
Fremgangsmåte

Stekt Brokkolibukett


Slik gjør du

Plukk ut de fineste bukettene og del de i to. Stek bukettene på snittflaten i en stekepanne med nøytral olje. Når snittflaten begynner å få en fin og gylden farge, tilsettes smør, timian og hvitløk. Juster varmen på stekepannen så smøret ikke brenner seg, men blir et gyllent og smakfullt nøttesmør. Øs det gode smøret over bukettene til de er ferdig varmebehandlet

Kursbilde

Stekt Brokkolibukett

Kulinarisk takeover

17-18. august er det tid for Kulinarisk takeover i Mathallen. Vi inviterer til en helg fylt med lynkurs, smakinger, konkurranser og kokkekurs.

Minikurs med forskjellige fokusområder

Lynkurset varer i totalt 2 timer, delt opp i 4 fokusområder á 20-30 minutter.


• Fokus på blomkål
• Fokus på purreløk
• Fokus på grill
• Fokus på vaniljekrem

Reke og blåskjellsaus

Suveren saus som er laget av rekeskall og blåskjellkraft. Rekeskallene som kastes kan brukes til å lage enkelt og utrolig velsmakende sauser eller supper. Denne saus passer perfekt til pasta, fisk som kveite, piggvar eller sjøtunge

Les mer

Intervju med vinkelner Thorstein Solheim Taklo

Torstein er 24 år og kommer kommer fra Måløy. Torstein har bodd i Bergen i 5 år og jobbet som servitør i over 2 år. Han jobber nå ved Bjerk Restaurant & Bar.

Les mer

Intervju med vinkelner Birk Torp

Birk kommer opprinnelig fra Tønsberg flyttet til Trondheim når han var 10 og bodd der siden. Jobber som servitør på To rom og kjøkken og har jobbet der siden han startet som lærling for 5 år siden. Jobbet mye med konkurranse og lærlinger på siden av servitørjobben

Les mer

Intervju med vinkelner Christina Andersen

Christina er 32 år og fra Tromsø.

Der Jobber hun på en restaurant og cocktail-bar som heter Bardus der hun også er medeier.

Les mer

Intervju med vinkelner Jan Vibe Gregersen

Jan er 32 år gammel, fra Oslo, og har i mange år jobbet med markedsføringen av ulike dagligvareprodukter hos Mills AS og tidligere hos Mars Nordics (FMCG bransjen). Han har lenge hatt et ønske om å jobbe med vin og startet hos Vingruppen og her i selskapet Arcus Wine Brands i 2019.

Les mer