Helstekt lammelår med hvitløkssjy

Denne deilige oppskriften er hentet fra vår kokebok Saus & Kraft.

Ingredienser
1Lammelår uten nøkkelbein, ca. 2,5 kg
1 helhvitløk delt i to
5 stilkertimian
2 stilkerrosmarin
5 sssmør
Nøytral olje til steking
Salt og pepper
Fremgangsmåte

Oppskriften er for 8 porsjoner

Lammelår

Gni kjøttet inn med olje og krydre med salt og pepper. Legg låret i en stor ildfast form. Sett lammelåret i ovnen på 200 grader og stek det i ca. 30 min til det har fått fin farge. Stek timiankvister i smør i en stekepanne og ha dette over kjøttet sammen med hvitløken. Skru ned ovnen til130 grader og sett låret tilbake. Stekeprosessen tar ca. 2,5-3 timer og kjernetemperaturen skal være 56 grader. La det hvile 15 minutter før det skjæres i skiver.

Kilde Kok & stek side 183

Ingredienser
10 feddferdig bakt hvitløk, som ble stekt sammen med lammelåret
6 sssjalottløk, grovkuttet
2 kvistrosmarin
2 tssmør
2 tshonning
4 sshvitvinseddikk
2 dlhvitvin
4 dllammekraft, redusert
2 ts kaldt smør til montering
smør, sitron, salt og pepper
Fremgangsmåte

Oppskriften er for 8 porsjoner

Lammesjy med hvitløk og rosmarin

Bruk den bakte hvitløken som stekes med lammelåret, ta ut hvitløken etter ca. 40 min. Avkjøl og rens feddene fri for skall.

Fres løk, de bakte hvitløksfeddene og rosmarinen i smøret. Tilsett honning og eddik og kok inn til det er nesten tørt. Tilsett hvitvin og reduser til det gjenstår ca. 25 % før du tilsetter kraften. Kok inn til ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper, monter i en teskje kaldt smør, noen dråper sitronsaft og legg i noen blader finhakket rosmarin og evt. biter av bakte hvitløksfedd rett før servering.

Tips

Serveres med ovnsbakte grønnsaker som for eksempel gulrøtter, løk, fennikel, pastinakk, jordskokk, selleri, persillerøtter og poteter.

Oppskriften finner du i Kok&Stek side 183

Reke og blåskjellsaus

Suveren saus som er laget av rekeskall og blåskjellkraft. Rekeskallene som kastes kan brukes til å lage enkelt og utrolig velsmakende sauser eller supper. Denne saus passer perfekt til pasta, fisk som kveite, piggvar eller sjøtunge

Les mer

Intervju med vinkelner Thorstein Solheim Taklo

Torstein er 24 år og kommer kommer fra Måløy. Torstein har bodd i Bergen i 5 år og jobbet som servitør i over 2 år. Han jobber nå ved Bjerk Restaurant & Bar.

Les mer

Intervju med vinkelner Birk Torp

Birk kommer opprinnelig fra Tønsberg flyttet til Trondheim når han var 10 og bodd der siden. Jobber som servitør på To rom og kjøkken og har jobbet der siden han startet som lærling for 5 år siden. Jobbet mye med konkurranse og lærlinger på siden av servitørjobben

Les mer

Intervju med vinkelner Christina Andersen

Christina er 32 år og fra Tromsø.

Der Jobber hun på en restaurant og cocktail-bar som heter Bardus der hun også er medeier.

Les mer

Intervju med vinkelner Jan Vibe Gregersen

Jan er 32 år gammel, fra Oslo, og har i mange år jobbet med markedsføringen av ulike dagligvareprodukter hos Mills AS og tidligere hos Mars Nordics (FMCG bransjen). Han har lenge hatt et ønske om å jobbe med vin og startet hos Vingruppen og her i selskapet Arcus Wine Brands i 2019.

Les mer