Kokkens beste tips til Lutefisk

Vi har tatt en prat med Kenneth som er vant til å spise lutefisk til jul.

Hvordan skiller man de forskjellige kvalitetene fra hverandre?

Når man skal lage lutefisk er det veldig viktig at man kjøper fisk av god kvalitet. Den beste lutefisken lages på tørrfisk av skrei som har hengt ute fra den fiskes i februar til starten av våren. Når den får tørke i frisk luft nært havet i 3-4 måneder får den karakteristiske smaken nok tid til å modnes frem. Det finnes produkter som er hurtig-modnet og overlutet, prøv så godt du kan å styre unna disse. Vær kritisk når du handler og spør gjerne om å få se nærmere.

Hva ser du etter når du handler?

- Lukten

Stikk nesa ned i fisken og pust godt inn. Det skal lukte noe modnet av fisken, men det du er ute etter er en god frisk lukt. Hvis det lukter vondt så er det noe galt, og hvis det er lite tørrfisk lukt så er det fisk av lavere kvalitet.

- Konsistensen

Konsistensen på lutefisken sier veldig mye om kvaliteten og hvordan den kommer til å ende opp på tallerken. Det som ofte skjer når folk flest tilbereder lutefisk er at de ender opp med en suppe til slutt. Dette skyldes veldig ofte over-koking av fisken, men også hvordan konsistens fisken har i utgangspunktet. Fisk som er lutet for lenge får ofte en veldig løs konsistens og er i mine øyner et dårligere produkt. Jeg ser etter fisk som litt fastere i fiskekjøttet enn løst og som flaker seg fint når man koker den. Fisken skal ikke ende opp som en suppe eller veldig gelèaktig i konsistensen. Se også etter hvordan fisken er trimmet/filetert.

- Smaken

I ni av ti tilfeller hvor folk hevder at de ikke liker lutefisk så har de smakt et dårlig produkt. Smaken på fisken skal være mild, noe saltet, rund og modnet. Det skal være behagelig å spise og det skal tross alt minne om fisk.


Hvilket tilbehør må du alltid ha med for en vellykket lutefisk middag?

Når jeg og min familie spiser lutefisk har vi alltid med ertestuing, kokt potet, bacon og baconfett, brunost og en god sennepssaus. Noen i familien bare må ha med sirup og tyttebær, men det synes ikke jeg er så viktig. Flatbrød og smør går også rundt bordet.


Oppskrift på en tradisjonell lutefiskmiddag

Påleggssild

Her finner du oppskriften til noen klassikere blandt påleggssild. Kanskje en gaveidé?

Celebration is key. Kjøp gavekort

Gi en kulinarisk opplevelse i gave. Bestill gavekort i dag!

Reke og blåskjellsaus

Suveren saus som er laget av rekeskall og blåskjellkraft. Rekeskallene som kastes kan brukes til å lage enkelt og utrolig velsmakende sauser eller supper. Denne saus passer perfekt til pasta, fisk som kveite, piggvar eller sjøtunge

Les mer

Intervju med vinkelner Thorstein Solheim Taklo

Torstein er 24 år og kommer kommer fra Måløy. Torstein har bodd i Bergen i 5 år og jobbet som servitør i over 2 år. Han jobber nå ved Bjerk Restaurant & Bar.

Les mer

Intervju med vinkelner Birk Torp

Birk kommer opprinnelig fra Tønsberg flyttet til Trondheim når han var 10 og bodd der siden. Jobber som servitør på To rom og kjøkken og har jobbet der siden han startet som lærling for 5 år siden. Jobbet mye med konkurranse og lærlinger på siden av servitørjobben

Les mer

Intervju med vinkelner Christina Andersen

Christina er 32 år og fra Tromsø.

Der Jobber hun på en restaurant og cocktail-bar som heter Bardus der hun også er medeier.

Les mer

Intervju med vinkelner Jan Vibe Gregersen

Jan er 32 år gammel, fra Oslo, og har i mange år jobbet med markedsføringen av ulike dagligvareprodukter hos Mills AS og tidligere hos Mars Nordics (FMCG bransjen). Han har lenge hatt et ønske om å jobbe med vin og startet hos Vingruppen og her i selskapet Arcus Wine Brands i 2019.

Les mer