Litt om Saus av Marius Myrstrand

Sausen er krona på verket! Den riktige sausen hever middagen og får smaksløkene i gang. Vi har tatt en prat med Marius om saus og gir deg vår beste sauseoppskrift til lam.

Når det kommer til kraft så er det viktig å skille mellom kraft, buljongterninger og fond.

Her er det bare å styre unna buljong og fond. Dette er produkter med masse salt og smakstilsetninger. Disse inneholder ingen gelatin som gjør sausen tykk.

Tips: Har du ikke tid til å lage en god kraft så finnes det andre alternativer. I Mathallen Oslo får man kjøpt ferdig kraft med diverse smaker; kylling, skalldyr og okse - for å nevne noen. Disse inneholder lite salt og er veldig gode på smak. Kjøper du en liter, kan du bruke det du trenger og fryse ned resten, enten i små bokser eller i isbitformer. Slik kraft holder seg godt i fryseren.

Skal du lage skikkelig god saus er det enkelte ingredienser det er kjekt å ha som basis i kjøleskapet og i tørrvareskapet. Har du salt, pepper, en eddik du liker å bruke (sherryeddik, eplecidereddik, hvitvinseddik, rødvinseddik), honning, sjalottløk, hvitløk, og sitron har du allerede kommet veldig langt.

Man kan fint lage en god saus uten kraft også, en enkel vinaigrette er noe alle får til, og som krever lite planlegging og tid. En vinaigrette med sjalottløk, hvitløk, sherryeddik og bruna smør er kjempegodt og passer til det meste. Om man vil kan man også tilsette litt finhakkede urter som bladpersille eller gressløk for enda bedre smak.

Tips: Visste du at du kan fryse rester av vin? Du kan fryse ned både hvit- og rødvin. Dette er ypperlig å bruke i en saus ved en senere anledning.

Kraftbasert saus

Stek litt sjalottløk i nøytral olje, til den blir blank, og spe på litt hvitvin. Kok opp til det nesten ikke er noe igjen i kjelen. Ha på enten kyllingkraft eller oksekraft (kommer an på hvor tykk og kraftig du vil ha sausen). Smak til sausen med eddik eller sitron, og tilsett hakket persille. Denne sausen er ikke bare enkel, den er også laget på noen strakser! Sausen kan også lages et par dager i forveien og stå kjølig - da kan du smake til når den skal brukes og røre inn litt persille. Hvis du velger å fryse sausen, anbefaler jeg å ha i urter når den tas opp fra fryseren og skal brukes.

Oppskrifter fra Marius

Denne diablosausen er perfekt til lam!

Reke og blåskjellsaus

Suveren saus som er laget av rekeskall og blåskjellkraft. Rekeskallene som kastes kan brukes til å lage enkelt og utrolig velsmakende sauser eller supper. Denne saus passer perfekt til pasta, fisk som kveite, piggvar eller sjøtunge

Les mer

Intervju med vinkelner Thorstein Solheim Taklo

Torstein er 24 år og kommer kommer fra Måløy. Torstein har bodd i Bergen i 5 år og jobbet som servitør i over 2 år. Han jobber nå ved Bjerk Restaurant & Bar.

Les mer

Intervju med vinkelner Birk Torp

Birk kommer opprinnelig fra Tønsberg flyttet til Trondheim når han var 10 og bodd der siden. Jobber som servitør på To rom og kjøkken og har jobbet der siden han startet som lærling for 5 år siden. Jobbet mye med konkurranse og lærlinger på siden av servitørjobben

Les mer

Intervju med vinkelner Christina Andersen

Christina er 32 år og fra Tromsø.

Der Jobber hun på en restaurant og cocktail-bar som heter Bardus der hun også er medeier.

Les mer

Intervju med vinkelner Jan Vibe Gregersen

Jan er 32 år gammel, fra Oslo, og har i mange år jobbet med markedsføringen av ulike dagligvareprodukter hos Mills AS og tidligere hos Mars Nordics (FMCG bransjen). Han har lenge hatt et ønske om å jobbe med vin og startet hos Vingruppen og her i selskapet Arcus Wine Brands i 2019.

Les mer