Lær mer om sopp med Morten

Morten Sjøvik kommer fra Haugesund og har bl.a jobbet på Bagatelle, Tango bar & restaurant, Preikestolen Fjellstue og nå sist Hitchhiker. Han har tidligere vært på kokkelandslaget.

Han er i tillegg en talentfull hobbyfotograf, og er media ansvarlig på KA.

Har du noen gode tips til de som skal ut og plukke sopp?

Om du har tenkt å plukke andre typer sopp enn de vanlige typene som kantarell, traktkantarell og steinsopp, kan det være lurt å ha med en soppbok eller laste ned en app om sopp. Er du likevel usikker, stikk innom soppkontroll.no. Der finner du info om hvor nærmeste soppkontroll ligger, slik at du kan få fagfolk til å kontrollere den soppen du har plukket.

Ha med kurv eller papirposer til å ha soppen i. Finner du sopp som du er usikker på, legg dem i egen pose og vask hendene.

Ta med kniv og børste slik at du kan rense soppen mens du plukker. Har du tid, ta med utstyr til å tilberede soppen mens du er ute på tur.

Er det noen mer ukjente norske sopper du mener man bør bruke mer av?

Svart trompetsopp brukes mye på restauranter, men er ikke like mye brukt hjemme.

Hva er viktig å tenke på når man skal tilberede sopp?

Sørg for at soppen er fri for jord og andre urenheter.

Er soppen veldig skitten, kan du spyle den raskt under kaldt vann, før du legger den over på et rent kjøkkenhåndkle. Skal du steke sopp i panne, sørg for at pannen er skikkelig varm før du putter soppen i. Om du har mye sopp som skal stekes, stek i flere omganger. Siden sopp inneholder mye vann ender du fort opp med å koke soppen istedenfor å steke den.

Hvilken norsk sopp foretrekker du, hvordan ville du tilberedt den og hva ville du servert den til?

Kantarell er nok min favorittsopp fra Norge. Server kantarellene lettkremet sammen med cavatelli og et stykke kylling eller kalv.

Tips og oppskrifter

Soppkontroll.no

App for soppkontroll appstore og googel play

Hvordan tørke og sylte sopp


Reke og blåskjellsaus

Suveren saus som er laget av rekeskall og blåskjellkraft. Rekeskallene som kastes kan brukes til å lage enkelt og utrolig velsmakende sauser eller supper. Denne saus passer perfekt til pasta, fisk som kveite, piggvar eller sjøtunge

Les mer

Intervju med vinkelner Thorstein Solheim Taklo

Torstein er 24 år og kommer kommer fra Måløy. Torstein har bodd i Bergen i 5 år og jobbet som servitør i over 2 år. Han jobber nå ved Bjerk Restaurant & Bar.

Les mer

Intervju med vinkelner Birk Torp

Birk kommer opprinnelig fra Tønsberg flyttet til Trondheim når han var 10 og bodd der siden. Jobber som servitør på To rom og kjøkken og har jobbet der siden han startet som lærling for 5 år siden. Jobbet mye med konkurranse og lærlinger på siden av servitørjobben

Les mer

Intervju med vinkelner Christina Andersen

Christina er 32 år og fra Tromsø.

Der Jobber hun på en restaurant og cocktail-bar som heter Bardus der hun også er medeier.

Les mer

Intervju med vinkelner Jan Vibe Gregersen

Jan er 32 år gammel, fra Oslo, og har i mange år jobbet med markedsføringen av ulike dagligvareprodukter hos Mills AS og tidligere hos Mars Nordics (FMCG bransjen). Han har lenge hatt et ønske om å jobbe med vin og startet hos Vingruppen og her i selskapet Arcus Wine Brands i 2019.

Les mer