Musserende til Nyttår med Heidi

Heidi Iren Hansen er vinansvarlig ved KA. Heidi er et levende leksikon når det kommer til vin og med bakgrunn som kokk er hun virkelig god på å sette mat og vin sammen i fantastiske kombinasjoner.

I denne artikkelen skal Heidi geleide oss gjennom jungelen av musserende viner som finnes på markedet.

Kan du fortelle litt om de ulike typene musserende vin man kan kjøpe og hva man bør velge?

Det finnes utrolig mye å velge mellom og Heidi forklarer velvillig om de ulike typene av musserende vin.

Prosecco og tysk og østerisk sekt har et noe enklere smaksbilde drevet av friske, fruktige aromaer og smaker, og har noe mindre konsentrasjon og ettersmak enn de fleste andre musserende viner, starter Heidi med å forklare. De har også ofte noe høyere sukkernivå noe som gjør at de er litt mer lettdrikkelig. Velg disse vinene om du vil ha en lettdrikkelig aperitiff uten mat til, anbefaler Heidi.

Ønsker du å drikke musserende vin til appetittvekkere eller andre matretter er det generelt bedre å velge viner som er fremstilt på tradisjonell metode da de har mer egenkarakter og fyldig smak. Cava, Cremant, Franciacorta og Champagne er alle fremstilt på denne metoden og har en god intensitet av duft og smak og som regel mer smak enn Prosecco/Sekt og dermed passer bedre til mat. Det kan være greit å være obs på at det er veldig kostbart og tidkrevende å lage musserende vin, så i en Cava til 110 kr er det veldig lite kvalitet å finne. Velg en til nærmere 200 kroner og du kan få like mye smaksrikdom som i Champagne, forteller Heidi. Den mest Champagneliknende typen er Cremant de Bourgogne, dog med litt mindre eleganse, konsentrasjon og syre. En annen region som lager flotte, champagneliknende viner, og ofte viser en bedre value for money enn Champagne, er Franciacorta. Denne musserende vinen passer for den kvalitetsbevisste som har lyst til å være litt nytenkende og eksperimentell.

Om man vil ha en tørr musserende, hva ser man etter da?

Står det brut på flasken betyr det at den smaker tørt, og det begrepet brukes både de aller fleste musserende viner, fra Champagne til Prosecco. Brut er kun justert med noen få gram sukker for å gjøre den litt rundere og mykere, forklarer Heidi. Ønsker du en musserende som er så tørr og frisk som mulig bør du se etter begreper som Extra Brut, Non Dosage eller Brut Zero.

Hvilken musserende bør jeg velge til midnatt på nyttårsaften?

Ettersom de fleste har fått i seg litt drikke allerede på dette punktet er det best å drikke de fineste boblene til velkomst og heller drikke en litt enklere musserende klokken tolv. Da passer en Cremant eller Cava veldig bra!

Om man i tillegg synes det er litt gøy å sable en flaske er det viktig å være obs på at man bør bruke nettopp en Cava eller Cremant til dette, ikke Prosecco da produksjonsmetoden påvirker trykket i flasken og gjør at de ikke er like trygge å sable.

Heidi underviser våre vinutdanning WSET

Dette er WSET – kursansvarlig Heidi forteller alt du trenger å vite

gavekort

Gi en kulinarisk opplevelse i gave. Bestill gavekort i dag!

Gavekortet sendes på epost til bestillers adresse, men du kan velge å sende til mottaker direkte. Husk å sette inn mottakers epostadresse i tilfelle.

Reke og blåskjellsaus

Suveren saus som er laget av rekeskall og blåskjellkraft. Rekeskallene som kastes kan brukes til å lage enkelt og utrolig velsmakende sauser eller supper. Denne saus passer perfekt til pasta, fisk som kveite, piggvar eller sjøtunge

Les mer

Intervju med vinkelner Thorstein Solheim Taklo

Torstein er 24 år og kommer kommer fra Måløy. Torstein har bodd i Bergen i 5 år og jobbet som servitør i over 2 år. Han jobber nå ved Bjerk Restaurant & Bar.

Les mer

Intervju med vinkelner Birk Torp

Birk kommer opprinnelig fra Tønsberg flyttet til Trondheim når han var 10 og bodd der siden. Jobber som servitør på To rom og kjøkken og har jobbet der siden han startet som lærling for 5 år siden. Jobbet mye med konkurranse og lærlinger på siden av servitørjobben

Les mer

Intervju med vinkelner Christina Andersen

Christina er 32 år og fra Tromsø.

Der Jobber hun på en restaurant og cocktail-bar som heter Bardus der hun også er medeier.

Les mer

Intervju med vinkelner Jan Vibe Gregersen

Jan er 32 år gammel, fra Oslo, og har i mange år jobbet med markedsføringen av ulike dagligvareprodukter hos Mills AS og tidligere hos Mars Nordics (FMCG bransjen). Han har lenge hatt et ønske om å jobbe med vin og startet hos Vingruppen og her i selskapet Arcus Wine Brands i 2019.

Les mer