Ost- og vin i kombinasjon

I forbindelse med ostens dag har vi snakket med Jonas Modell, kjøkkensjef på KA Mathallen, og vinansvarlig Heidi Iren Hansen om ost- og vin i kombinasjon.

Jonas sine ostetips med oppskrifter

Det har etter hvert blitt et fantastisk utvalg av gode, norske oster i butikkhyllene. Osteprodusenter i Norge har de siste årene hevdet seg i World Cheese Awards, og det er ikke uten grunn. Små og store produsenter har virkelig lagt sin sjel i å fremstille høykvalitetsoster for det norske markedet, og det er opp til oss å benytte oss av det voksende utvalget.

Når man skal servere oster en fredagskveld, er det ikke bare viktig å velge riktig ost, men at tilbehøret også matcher ostene. Forskjellige oster passer forskjellig tilbehør. En kraftig blåmuggost passer best med søtt tilbehør, som for eksempel en fikenmarmelade, mens en chevre tåler både søtt, salt og syrlig tilbehør. Det samme gjelder når man skal pare ost med vin. Forskjellige oster passer til forskjellige viner, og skal man kun ha én vin til, bør man kanskje velge én retning i osteverdenen fremfor å ha litt av alle slags typer. (mer om dette fra Heidi)

Helgens ostetips:

TINE Norsk chèvre fra Haukeli. «Chèvre» er fransk og betyr geit. De tradisjonelle norske geitostene er mysoster, laget på kumelks-myse og deretter tilsatt geitemelk, mens cèvre er den franske måten å fremstille geitost på. Denne ostetypen kommer i mange forskjellige former og størrelser, og kan lages over hele verden.

Haukeli chevre kommer i to varianter, en med og en uten hvitmugg rundt. Begge kan brukes likt, men den med mugg får en litt skarpere smak.

Chevre er veldig godt i en frisk salat, da gjerne stekt på den ene siden og toppet med honning og ristede valnøtter, men er også utmerket på ostefatet, da gjerne servert med en marmelade på grønne tomater – oppskrift følger.

Kraftkar fra Tingvoll. Som navnet tilsier, en kraftfull type. Blåmuggost som produseres av Tingvollost, som holder til på Nordmøre.

Osten ble i 2016 kåret til «Verdens beste ost» og er virkelig en godbit av en blåmuggost. Lag en deilig fikenmarmelade og rist noe brød, så har du noe godt i vente. Enda enklere er det å riste noen nøtter og vende sammen med litt honning.

TINE Norsk Alpeost. I 2018 lanserte TINE sin nyhet Norsk Alpeost. Dette er en godt lagret fastost, som er inspirert av alpeoster, som Gruyere og Comté og har mange av de samme kvalitetene og bruksområdene.

Har du epler eller pærer hengende i hagen fortsatt, plukk dem ned og lag hjemmelagd marmelade til ostefatet. Skjær alpeosten i tynne trekanter eller i fine staver.

Denne osten er også veldig bra å bruke i matretter, som risotto, pasta, salater og ostesmørbrød!

Når vi er inne på temaet alpeoster, er det nå sesong for en av mine personlige favoritter, nemlig Mont d’Or. Dette er en kittmodnet ost som lages i Jura-fjellene på både fransk og sveitsisk side av grensen. Melken til disse ostene kommer fra de samme kyrne som på sommerstid beiter i alpene og gir melk til ostene Comté og Gruyere. På vinterstid er kyrne nede på gårdene og der spiser de høy. Vinterfôret gjør at de gir mindre melk, og derfor produseres disse mindre rødkittostene.

Osten blir modnet i små esker laget av gran, noe som gir en karakteristisk smak, men også en praktisk forpakning. Osten kan nytes romtemperert, eller varmet i ovn. Når den varmes blir den nærmest flytende, og det anbefales at den holdes i esken sin, så man kan forsyne seg direkte med skje.

Veldig godt med ristede, lettsaltede nøtter og på hjemmebakt flatbrød. Kan også spises fondue-style med f.eks. cornichoner og lune poteter.

Ingredienser
200 grtørkede fiken
50 gr tørkede tranebær
2 dlhvitvin
2 ssvann
3 sssukker
1 sssherryeddik
1 ssmørk sirup
Fremgangsmåte

Finkenmarmelade

Oppskriften er passe stor for en hyggelig ostekveld.

Fiken kuttes i tynne skiver og blandes med tranebær, vin, eddik, vann, sukker og sirup. Kokes i ca. 20 minutter eller til all væske er absorbert inn i marmeladen og du har en fin konsistens. Fylles på glass og settes kaldt, holder seg fint i kjøleskap i ca. 2 måneder.


Kilde: KA database

Ingredienser
500grgrønne tomater
2 dleplecider-eddik
2 dlsukker
1 ts sennepsfrø
Fremgangsmåte

Grønn tomat-«chutney»

Oppskriften er nok til en hyggelig ostekveld.


En enkel tomatmarmelade, som kan tilsettes andre krydder, løk og frukter om man ønsker

Ha eddik, sukker og sennepsfrø i en gryte og sett på middels varme, slik at sukkeret løses opp. Del tomatene i to og skjær ut den harde delen rundt stilkfestet. Del tomatene i litt mindre biter, men ikke for små.

Når sukkeret ar løst seg opp, tilsett tomatene og la det hele småkoke forsiktig til tomatene er møre, men ikke går i oppløsning.

Dersom det er mye væske i kasserollen, løft tomatene forsiktig ut av kasserollen med en hullskje og kok inn væsken til det tykner noe.

Ha tomatene på rene glass og hell over lake. Oppbevares mørkt og kjølig. Uåpnede glass holder seg i flere måneder, men når de åpnes må de oppbevares i kjøleskap og brukes innen to uker.


Kilde: Jonas Modell

Ingredienser
65 grsiktet rugmel
65 grsammalt hvete
65 grbyggmel
150 grhvetemel
65 grsukker
90 gr melk
90 gr vann
Fremgangsmåte

Hjemmelaget flatbrød

Dette blir et smakfullt flatbrød, som passer til de fleste oster. Man kan krydre med f.eks. malt anis eller karve og man kan variere på meltypene, som man ønsker. Ønsker man et mindre søtt flatbrød, kan man gjerne bruke mindre sukker. Melk kan erstattes med vann, men ikke tilsett alt med en gang, juster til passe konsistens.

Bland alle tørre ingredienser og melken. Bland inn vann litt og litt, til massen er god å jobbe med. Den må ikke bli for klissete.

Bruk byggmel på benken og kjevle ut til tynne leiver. Man kan også bruke en pastamaskin.

Stek over middels varme i en stekepanne eller på en takke.


Kilde: KA database

Vin til ost, tips fra vår vinansvarlig Heidi Iren Hansen

Det kan være krevende å finne vin som passer til ost ettersom ostene ofte har kraftige smaker, mye fedme og salt. Det er ikke mulig å finne en vinstil som passer godt til alle typer ost, og som nevnt får man derfor et mye bedre resultat dersom man velger seg en bestemt stil av oster i stedet for å velge en av alle typer som finnes i ostedisken.

Mitt tips for den ultimate ostekvelden er å bygge opp osteserveringen som man ville gjort med en tradisjonell tre-retter.

Start med en ost og vinkombinasjon hvor tørr hvitvin fungerer best. Et klassisk eksempel på dette er en god chèvre og en Sancerre eller Pouilly Fumé. Disse vinene er laget på Sauvignon Blanc druen og har alltid en god smakskonsentrasjon og veldig frisk syre, som gjør at den både møter ostens smak og renser godt opp i munnen. Chèvre er også god i salater, og de grønne aromaene til Sauvignon Blanc passer også utmerket med de smakene.


Så kan man fortsette med en eller flere fastoster, f.eks. Tine Alpeost, Comté eller godt modnet Parmesan. Disse ostene fungerer godt med en rødvin med moderate tanniner og egner seg derfor godt som andre servering. Rødvin og ost er generelt en litt uheldig kombinasjon da tanninene i rødvin kan gi myke oster en veldig kornete konsistens, men med fastoster som dette er ikke det noe problem. Disse ostene har også en rik, men delikat smak som går i retning av nøtter, høy og lær, som er aromaer som fungerer veldig godt med rødvin. Server gjerne en 6-10 år gammel vin basert på Nebbiolo om du får tak i det, f.eks. en Barolo eller Barbaresco, ellers kan en veldig god rød Burgund også fungere utmerket til.


Som siste osteservering er det naturlig å velge blåmuggost og søtvin. Oster som Kraftkar og Roquefort passer best med en hvit dessertvin som Sauternes, Tokaj eller en Riesling Beerenauslese. Blåmuggoster er skarpe på smak og ofte veldig salte, og en tørr vin vil oppleves mager og bitter sammen med osten. Når vi etter hvert nærmer oss jul, vil en naturlig avslutning være en god Stilton servert med pepperkaker og en god 20 år gammel Tawny Portvin.


Kilde: Heidi Iren Hansen

Fårikål

Det finnes mange oppskrifter på fårikål, men variasjonene er ikke de helt store fra landsdel til landsdel.

Les mer

Intervju med vinkelnerstudent Birk Torp

Birk kommer opprinnelig fra Tønsberg flyttet til Trondheim når han var 10 og bodd der siden. Jobber som servitør på To rom og kjøkken og har jobbet der siden han startet som lærling for 5 år siden. Jobbet mye med konkurranse og lærlinger på siden av servitørjobben

Les mer

Intervju med vinkelnerstudent Christina Andersen

Christina er 32 år og fra Tromsø.

Der Jobber hun på en restaurant og cocktail-bar som heter Bardus der hun også er medeier.

Les mer

Intervju med vinkelnerstudent Jan Vibe Gregersen

Jan er 32 år gammel, fra Oslo, og har i mange år jobbet med markedsføringen av ulike dagligvareprodukter hos Mills AS og tidligere hos Mars Nordics (FMCG bransjen). Han har lenge hatt et ønske om å jobbe med vin og startet hos Vingruppen og her i selskapet Arcus Wine Brands i 2019.

Les mer

Lammelår med hvitløkssjy

Denne deilige oppskriften er hentet fra vår kokebok Saus & Kraft.

Les mer

Eggs Benedict

Egg er den perfekte frokosten. Det smaker godt, metter godt og kan tilberedes på mange forkjellige måter-noe for enhver smak.

Les mer

Creamy Eggerøre

Eggerøre er noe de fleste liker. Enkelt og greit å lage, og kan serveres til frokost, røkelaks eller spekemat, eller til et koldtbord.

Les mer

Sitronterte

Sitronterte med marengs, en klassiker som smaker himmelsk.

Les mer

Melkesjokolade og appelsin terte

En terte som passer til sesongen.

Les mer

Ost- og vin i kombinasjon

I forbindelse med ostens dag har vi snakket med Jonas Modell, kjøkkensjef på KA Mathallen, og vinansvarlig Heidi Iren Hansen om ost- og vin i kombinasjon.

Les mer

Gode tips på hvordan velge de beste råvarene

I tråd med verdens matvaredag setter vi fokus på å velge riktig råvarer til enhver tid.

Vi deler hvordan vår matfaglig rådgiver velger de beste matvarene samt hvordan du hjemme kan få tak i de beste råvarene.

Les mer

Sylteagurk

September er sesong for ferske grønnsaker. Det er veldig enkel og sylteagurk og resultatet er knallgodt!

Les mer

Syltede grønnsaker

Om våren, sommeren og høsten er det sesong for Norske grønnsaker, her er et tips til hva du kan gjøre for å ha de smakfulle grønnsakene også utenom sesong.

Les mer

Litt om sopp med Morten Sjøvik

Tips og oppskrifter til bruk av høstens sopp.

Les mer

Gode tips til hva du kan drikke på en høstdag

Vår restauranstsjef Ole -Kristian gir deg gode tips på hva du kan drikke på en høstdag

Les mer

Tørking av sopp

Ved å tørke sopp kan du nyte den norsk sopp året rundt.

Les mer

Syltet sopp

Har du plukket mer sopp en du klarer å spise, er sylting et godt alternativ.

Les mer

Eple crumble pai

Superenkel pai!

Les mer

En råvare, 3 muligheter - brokkoli

I Norge er brokkolisesongen fra juni til oktober. Brokkoli er en krysning av blomkål og asparges, derfor smaker stilken til brokkoli litt som asparges. Stilken kan godt spises, og er den søteste delen på hele brokkolien, bare husk å skrell stilken!

Les mer

Granskuddsmør

Sesongen for granskudd varierer etter hvor i landet du er, men de er stort sett i sesong i mai og juni.

De kan plukkes så lenge skuddene er myke og lysegrønne, men smaker best om de plukkes så tidlig så mulig. Du finner de overalt i skogen og det beste er at de er helt gratis!

Les mer

Tzatziki

Tzatziki er mye brukt i Hellas og Tyrkia.

Les mer

Pavlova

En tradisjonsrik dessert som smaker himmelsk sammen med sesongens bær. Her kan du lage marengsen på eggehviten som er til overs etter du har laget vaniljekrem eller vaniljesaus.

Les mer

Coleslaw

Perfekt tilbehør til grillmåltidet eller i en sandwich.

Les mer

BBQ-saus

En klassisk saus på grillen.

Les mer

Grillet hjertesalat

Supert tilbehør til en grillmiddag!

Les mer

Pasta Vongole

Smakfull pastarett med tomat, hvitvin og ikke minst vongole skjell

Les mer

Bacalao

Bacalao betyr torsk på spansk og kan være et godt alternativ til påskemiddagen.

Les mer

Eggesalat

Eggesalat er super lett å lage og passer godt frokost

Les mer

Nudelsalat

Enkelt og godt med fisk, kjøtt eller som vegetarrett.

Les mer

Intervju med vinkelner Cecilie Bungaard Larsen

Cecilie kommer fra Ålborg i Danmark hvor hun har studert filosofi og organisasjons utvikling. I dag jobber hun som første-servitør på Nedre Foss Går. Hun ble ferdig utdannet sommelier hos KA i juni 2019.

Les mer

Empanadas

Fylt bakverk med opprinnelse fra Sør Amerika

Les mer

Intervju med vinkelner Alexander Amadeus Vallance

Alexander er oppvokst i Bærum, men har sine røtter i Bergen. Han har en bachelor i kommunikasjon og journalistikk. Etter studietiden begynte han å jobbe i serveringsbransjen og trivdes så godt med det at han har fortsatt i bransjen. I mars 2019 åpnet Choice Hotel Amerikalinjen hvor Alexander har fått jobb. Han ble ferdig utdannet sommelier hos KA i juni 2019.

Les mer

KA-kvinnenes drinktips!

Hva er din favorittdrink? Etter en lang arbeidsuke er det deilig å kunne lene seg tilbake og nyte noe godt i glasset. I anledning kvinnedagen spurte vi våre kvinnelige ansatte om hva de foretrekker å drikke når de skal feire, eller bare unne seg en velfortjent drink!

Les mer

Lett gravet tartar av laks

Den perfekte forrett til familie selskap og vennemiddager.

Les mer

Intervju med vinkelner Joachim Skibenes

Joakim kommer fra bærum og har drevet yogastudio Hot Bikramyoga i 5 år før han fant veien til vinverden. Han ble ferdig utdannet sommelier hos KA i juni 2019.

Les mer

Matpakke til skituren

De fleste har noen tanker om hva som skal med i sekken når en skal ut på skitur.

Les mer

Varm sjokolade

Varm sjokolade er noe nesten alle liker, hva med å lage den med en vri?

Les mer

Tine sin favoritt vaffeloppskrift

Vafler, en suksess både hos store og små!

Les mer

Müslibar

Perfekt til snaksen til skituren

Les mer

Over-natten-grøt

Enkelt, rask og veldig godt

Les mer

Hvit sjokolademoussekake

Kake til hverdag og fest hvor smaksbildet enkelt kan varieres

Les mer

Sjokolade

En gang i tiden en luksusvare, i dag tilgjengelig overalt.

Les mer

Grønn curry med fisk

Grønn currysaus passer til det aller meste, både til hverdag og helgekosen.

Les mer

Hjemmelagede fiskekaker

Ikke laget fiskekaker før? Hva med å prøve disse neste gang fiskekaker står på menyen.

Les mer

WSET – kort fortalt og alt du bør vite om det

Dette er WSET – kursansvarlig Heidi forteller alt du trenger å vite

Les mer

Skrei med Anette

Kokkens beste tips til en deilig skreimiddag

Les mer

Klassisk posjert skrei

Skreisesongen varer fra januar til og med mars. Her får du en klassisk oppskrift.

Les mer

Sprøstekt kyllinglår med couscous

Saftig og sprøtt kyllinglår, passer godt til de fleste middager.

Servere den med couscous salat og grønnkål.

Les mer

Poké med laks

Hawaiiansk gatemat på sitt beste. Poke, uttales «Poh – kay» og er en marinert rå fiskerett. Den tradisjonelle versjonen består av tunfisk krydret med soya og sesamfrø, servert med ris og grønnsaker.

Les mer

Tomatsuppe

Enkel og rask suppe som både store og små liker.

Les mer

Sildeprat med Jostein

Sild er en flott og undervurdert råvare. Vi har tatt en prat med Jostein, vårt faglige orakel, som har mange gode sildetips på lur.

Les mer

Rødkål

Hjemmelaget rødkål er enkelt å lage og kan være en flott julepresang!

Les mer

Karamellpudding

Klassisk dessert som aldri går av moten.

Les mer

Bringebærkonfekt

Bringebær og sjokolade er perfekt som konfekt!

Les mer

Tarte tatin

Verdens beste, enklest og raskest eplekake!

Les mer

Vilt med Jonas

Kokkens beste tips til viltmiddagen.

Les mer

Viltstek med portvinsaus

Denne smakfulle retten er hentet fra vår bok Saus & Kraft

Les mer

Boeuf Bourguignon

Fransk husmanskost på sitt beste.

Les mer

Betesalat med chèvre og pistou

Beter kommer i forskjellige farger og kan friske opp de fleste måltider.

Les mer

Hjemmelaget pasta

Egg, mel og litt salt er alt du behøver for å lage gode hjemmelaget pasta.

Les mer

Klassiske blåskjell

Dette er den klassiske måten å servere blåskjell på, og kanskje den beste.

Les mer

Arabiata tomatsaus

En tomatsaus som passer perfekt til kjøttboller, kylling og pastaretter for de voksne.

Les mer

Matpakke med Anette

Den perfekte matpakken til skolen og på tur.

Les mer

Kjøttkaker

Med kjøttkaker på menyen kan man ikke gå feil. Smakfulle kjøttkaker er enkelt og raskt å lage.

Les mer

Fem kjappe middager

Vet du ikke hva du skal lage til middag eller har du gått tom for ideer?

Vi deler fem tips til raske, sunne og smakfulle middager.

Les mer

Grillet makrell

Fet fisk som makrell tåler grilling uten å bli tørr, grill den enten hel eller kun filene.

Les mer

Makrell med Kristian

Kristian kommer fra det glade Sørland, Grimstad . La oss bli bedre kjent med ham og få noen gode tips til hvordan vi kan tilberede den perfekte makrellen.

Les mer

Black bean spareribs

Skikkelig deilig grillrett med asiatiske smaker

Les mer

Hylleblomst cocktail

Hylleblomst er en vakker og aromatisk blomst som kan brukes til friske sommer drinker og desserter.

Les mer

Sliders med kylling

Små hamburgere som er lette å spise med hendene, mens du venter på hoverdetten fra grillen.

Les mer

Vinstudenter Odd Andrè og Kristoffer

Vi har tatt en prat med Odd André Wathne og Kristoffer Tømmerbakke, de er to gode venner som har studert WSET level 2 og 3 sammen hos oss.

Les mer

Grillet breiflabb

Breiflabb er "havets indrefilet" med fantastisk hvitt og delikat fiskekjøtt.

Les mer

Ramsløksmør

Enkelt å lage og passer godt på grillet kjøtt, skalldyr eller i pastaen

Les mer

Skagenrøre

En herlig forrett som lages på to, tre minutter. Oppskriften på skagenrøre er lett å variere. Noen kaller det "skagen toast".

Les mer

Rosévin med Heidi

Rosévin er for mange den ultimate terrassevin, men mange roséviner er også flotte til mat.
Heidi tipser deg om hvilke.

Les mer

Skalldyr naturell

Skalldyr forbinder vi med sommer & sol, og «alle» skal spise skalldyr om sommeren,
Det mange ikke tenker over er at kvaliteten på skalldyr er best i vinterhalvåret, da vannet er kaldt og det er lite alger i sjøen.

Les mer

Musserende vin med Heidi

Sommelierens beste tips for å velge musserende vin.

Les mer

Terrassevin og leskende drikke

Michael gir deg gode tips til drikke i disse vårdager

Les mer

Hjemmelaget knekkebrød

Knasende godt hjemmelaget knekkebrød

Les mer

Vinaigrette

En god vinaigrette forsterker smaken og gir gønnsakene, salaten eller potetsalaten en ekstra finesse.

Les mer

Hvite asparges prat med Jostein

Her få du gode tips om hvite asparges

Les mer

Intervju med vinkelnerstudent Catharina Domert

Catharina fikk interesse for vin etter at hun begynte å jobbe på vinbar og er vinkelnerstudent på KA akkurat nå.

Les mer

Diablosaus

Denne Diablosausen er perfekt til lam!

Les mer

Litt om Saus av Marius Myrstrand

Sausen er krona på verket! Den riktige sausen hever middagen og får smaksløkene i gang. Vi har tatt en prat med Marius om saus og gir deg vår beste sauseoppskrift til lam.

Les mer

Indisk Lam Korma

Denne smaksrike retten er perfekt for å bruke opp restene etter lammelåret.

Les mer

Naanbrød med raita

Naan er godt tilbehør til indisk mat.

Les mer

Intervju med vinkelnerstudent Nikolai Haram Svorte

Nikolai er ung og kommer fra Ålesund. Han har til nå jobbet som lydteknikker og har musikk som hobby, i tillegg til en brennende vininteresse.

Les mer

Potet til middag?

Visste du at en av Italias mest populære pastaretter er laget på potet?

Les mer

Ponzu saus

Ponzu er en sitrusbasert japansk saus.

Les mer

Vaffelprat med Tine

Vi har tatt en vaffelprat med Tine - som også elsker vafler.

Les mer

Intervju med vinkelnerstudent Stine Kjærstad Marthinussen

Stine kommer fra Trondheim og jobber som restaurantsjef på Bula Bistro. Hun ukependler for å delta på studiet og trives med en full uke i Oslo hver måned.

Les mer

Sandefjordsmør

En klassisk saus som passer til de fleste fisker og kan smakes til med for eksempel sitrusfrukter.

Les mer

Bellini

Bellini er en cocktail med hvit fersken og prosecco

Les mer

Aperol Spritz

Dette er en sommer drikk som har blitt veldig populær de siste årene.

Les mer

Saus med Kjell Patrick

Kokkens beste tips til en god saus!

Les mer

Brunet smørvinaigrette

En anvendelig og smaksrik saus som passer til både fisk og kylling.

Les mer

Brun saus

Brun saus som passer godt til karbonader, stek av svin eller okse. En gammel, norsk tradisjonsrett er å servere brun saus til fiskekaker, så her er det mange muligheter.

Les mer

WSET-student Svein

Les mer om tidligere student Svein Mjøen sin erfaring fra utdanningen.

Les mer