WSET – kort fortalt og alt du bør vite om det

Dette er WSET – kursansvarlig Heidi forteller alt du trenger å vite

For de som aldri har hørt om WSET før, kan du forklare kort og enkelt hva det er?

WSET er en internasjonal utdanningsorganisasjon med hovedsete i London. Det er over 700 skoler i mer enn 70 land som underviser WSET. Utdanningene har høy annerkjennelse og er godt kjent internasjonalt, selv om det ikke er så mange i Norge som kjenner WSET enda.

Hvem melder seg på WSET?

Først, vi ser studenter i alle aldre på alle WSET kursene, fra rundt 20 til over 65 år.

På nybegynnernivå (Level 2) er det studenter med alle mulige jobber og bakgrunn, med en sterk vininteresse som eneste fellesnevner. Mange jobber ikke i bransjen, men synes dette kurset gir en fin struktur til innlæringen og god kunnskap om hvilke viner man bør kjøpe/lagre/velge på restaurant etc.

Må jeg ha mye forkunnskap om vin og /eller brennevin for å kunne melde meg på WSET?

Level 2 krever ingen forkunnskap, kun en sterk interesse. Ettersom kursene er bygget på hverandre har man også mulighet til å ta et kurs, la det modne litt for så å melde seg på neste nivå når man er klar for nye utfordringer.

Hva er forskjellen på vinkelnerstudiet og WSET?

WSET er mer intensive kurs hvor det er lagt opp til mer selvstudie. Vinkelnerutdanningen går over en lengre periode og inkluderer mere undervisning og smaking, og man får sånn sett tid til å la kunnskapen synke inn og modne i løpet av studiet. På WSET er det lagt opp til at man leser kursmaterialet før oppstart, tar et kurs, fortsetter å bygge på dette selv for så å melde seg på et nytt kurs. En annen forskjell er at vinkelnerutdanningen inneholder en del mat og vin i kombinasjon i praksis, øl, litt kaffe og te i tillegg til praktiske vinkelneroppgaver som dekantering.

Jeg ønsker å lære mer om vin, men er ikke spesielt interessert i brennevin, er WSET da noe for meg eller bør jeg heller velge vinkelnerstudiet?

Da vil jeg si at WSET er veldig bra. WSET har de senere årene skilt brennevinsbiten mer og mer ut og laget egne kurs og pensum for det. Fra august 2019 vil derfor både level 2, 3 og diploma være rene vinutdanninger.

Hvor lenge varer kurset og hvor ofte er det undervisning?

Level 2 går over 5 kvelder á 4 timer (over ca en måned), eller 3 dager på intensivkurs som settes opp innimellom med tanke på de som reiser langt.

Level 3 går over 8 kvelder á 4 timer (over 1-2 måneder).

Diploma har en varighet på 1,5-3 år, litt ettersom hvor intenst studieløp man ønsker.

Hvordan kan jeg få til både jobb og WSET-utdanningen?

Først, level 2 og 3 er lagt til kveldstid slik at det skal være lettere å ta kurset utenom arbeidstid. I tillegg kan man med WSET ta et kurs med en intensiv arbeidsperiode med studier og jobb, og ta en pause før man går videre til neste nivå. På denne måten får man spredd de harde arbeidsperiodene litt utover, og om man har mulighet til det kan man også planlegge en roligere periode på jobb mens kurset pågår, og ta igjen dette neste måned.

Hva sitter man igjen med etter fullført WSET - hvilke dører åpner seg?

Det kommer litt an på annen erfaring og ambisjoner, men det er mange muligheter. For det første er WSET veldig anerkjent i utlandet og vil åpne mange dører dersom man ønsker å jobbe med vin i et annet land. Her hjemme kan WSET åpne ulike dører.

  • Gjennomført diplomastudie gir muligheter for lederstillinger i vinmonopolet, salg/import samt innenfor food and beverage i hotell og restaurant.
  • WSET Level 3 kan sidestilles med vinkelnerutdanningen dersom man tilegner seg nok kunnskap om den praktiske delen og mat og vin på arbeidsplassen. Man vil også være godt rustet til en jobb i import/salg av vin.
  • WSET Level 2 vil gi et godt grunnlag dersom man ønsker å jobbe med noen av bransjens andre sider (økonomi/salg/distribusjon e.l.), men ønsker en grunnleggende forståelse for vin.

Alle kursene vil i tillegg være en flott plattform for relasjonsbygging i vinbransjen og på den måten også åpne noen dører.

Hvordan bruker tidligere WSET-studenter utdannelsen i dag?

De fleste som har gått level 2 bruker kunnskapen til å øke egen nytelse i gastronomiens verden, både hjemme og på reise. Mange har også blitt tryggere i sin representasjonsjobb ved valg av vin på restaurant osv.

En del av disse finner man også på level 3 nivå. En del av disse er også i jobb i restaurant, salg/import/distribusjon av vin eller salg av vinrelaterte artikler som glass osv.

De med fullført diplomautdanning jobber stort sett i import eller vinmonopol, eller i utdanning slik som meg.

Jeg ser at dere tilbyr WSET nivå 2 til 4, må man starte på 2 og fullføre til og med 4, eller kan man begynne rett på f.eks. nivå 3?

Det stemmer. Vi underviser ikke level 1 da level 2 dekker pensum fra et grunnleggende nivå og vi synes at level 1 koster mer enn det smaker for studentene (WSET skal jo ha en del av kaka på studieavgiften).

Når det er sagt anbefaler vi alle å starte på level 2 med mindre de har tatt grunnleggende vinutdanning tidligere. Mange har en del kunnskap gjennom år med interesse, men vi opplever at den sjelden er bred nok til å innebefatte alle temaer som dekkes av level 2 pensum allikevel. I tillegg bygger level 3 bøkene på level 2, så en del av den viktige, grunnleggende informasjonen blir kun dekket i level 2, ikke level 3.

For å starte på diploma krever WSET at man har bestått level 3 for å kvalifisere til opptak. Det er ikke så mange som velger å gå helt til diploma da det er et meget omfattende kurs, men nivå 2 og 3 er det mange som tar!

Hva er forskjellen på de ulike nivåene?

Nivå 2: Grunnleggende forståelse for de viktigste druene, deres viktigste land, områder og stiler i hele verden. (Lookingbehindthelabel = forstå stilen til de viktigste vinene ut i fra hvilke navn og begreper man kan se på flasken).

Nivå 3: Mer dyptgående kunnskap om verdens viktigste vinregioner: Hvilke druer og vinstiler som er knyttet til disse basert på klima, jordsmonn, tradisjoner og lovverk, hvilke kvalitetsnivåer man finner og hvordan vinene er laget.

Nivå 4: Som over, men krever veldig dyptgående kunnskap om alle verdens viktigste og en del mindre viktige regioner. Dekker vinens verden på et internasjonalt nivå og inkluderer også markedsføring og salgsbiten.

Hvordan foregår undervisningen?

Det er klasseromsundervisning som følger WSETs egne utarbeidede materiale. Det er undervisning med gjennomgang av teoretiske aspekter før man lærer pensum i praksis via vinsmaking. Det er smaking ca. 50 % av tiden på alle nivåene, og på level 3 og 4 er det også blindsmaking på eksamen.

Hva går eksamen ut på?

På level 2 er det multiple choice eksamen med 50 spørsmål på en time. Det vil si at man skal kunne huske viktige stedsnavn, begreper, prosesser, druekarakterer etc. og velge rett alternativ.

På level 3 er det to viner på blindsmaking hvor man i løpet av 30 minutter skal forklare vinene ved hjelp av et standardisert smakeskjema. I tillegg er det en teoretisk del med 50 multiple choice spørsmål på en time og 4 shortwrittenanswer questions på en time. Det vil si at man på dette nivået også skal kunne huske og gjengi en del informasjon skriftlig på engelsk.

På level 4 er det seks ulike deleksamener som utgjør en totalkarakter. Hver eksamen dekker et tema (som vinkultur og vinifikasjon, musserende vin og sterkvin), og fire av de inneholder smaking i tillegg til teori. Teoribiten er her dyptgående og krever veldig høy teoretisk kunnskap i tillegg til god fremstillingsevne på engelsk. (Noen av eksamenene krever essay-fremstilling).

Basert på tilbakemeldinger, hva synes tidligere studenter er morsomst/best med kurset?

De fleste liker veldig godt at man har en utrolig stor fremgang på kort tid. Ettersom studiet er veldig intenst er det ikke alltid man føler at all kunnskapen synker like godt inn underveis, men når vi kommer til eksamensdagen kommenterer allikevel de fleste at de føler de har lært veldig mye på kort tid. Mange gleder seg også mye til alle de spennende vinene man får smake, og nyter smakingene. Når det er sagt blir noen også overrasket over hvor slitsomt det kan være å smake vin, da man virkelig må bruke alle sansene.

Hvor mange melder seg på WSET hvert år?

På level 2 har vi mellom 40 og 70 studenter i året. På level 3 mellom 20 og 40, og på diploma er det mellom 10 og 20 på hvert nye kurs.

Intervju med tidligere student

Level 2

WSET Level 2 Award in Wines and Spirits er en grunnleggende vin- og brennevinsutdanning. Det kreves ingen forkunnskaper, men en sterk interesse og dedikasjon.

Level 3

Level 3 Award in Wines er en videregående innføring i vin fra ulike deler av verden. Studiet dekker viktige dyrkningsområder i kjente vinproduserende land og går i dybden på deres druesorter, vinproduksjon, ulike faktorer som påvirker vinens stil, musserende viner, søte og forsterkede viner.

Diploma

Kurset er en videre fordypning i produksjon og kommersiell viktighet av verdens viner og brennevin. Studiet undervises over ett år hvor siste eksamen tas i januar påfølgende år. Studenter må bestå seks deleksamener og en innleveringsoppgave for å bestå studiet. WSET Diploma er anbefalt for de som ønsker å studere til Master of Wine.

Påskemiddag med Espen

Kokkens beste tips til påskemiddagen.

Les mer

Lammelår med hvitløkssjy

Denne deilige oppskriften er hentet fra vår kokebok Saus & Kraft.

Les mer

Eggs Benedict

Egg er den perfekte frokosten. Det smaker godt, metter godt og kan tilberedes på mange forkjellige måter-noe for enhver smak.

Les mer

Creamy Eggerøre

Eggerøre er noe de fleste liker. Enkelt og greit å lage, og kan serveres til frokost, røkelaks eller spekemat, eller til et koldtbord.

Les mer

Sitronterte

Sitronterte med marengs, en klassiker som smaker himmelsk.

Les mer

Melkesjokolade og appelsin terte

En terte som passer til sesongen.

Les mer

Ost- og vin i kombinasjon

I forbindelse med ostens dag har vi snakket med Jonas Modell, kjøkkensjef på KA Mathallen, og vinansvarlig Heidi Iren Hansen om ost- og vin i kombinasjon.

Les mer

Gode tips på hvordan velge de beste råvarene

I tråd med verdens matvaredag setter vi fokus på å velge riktig råvarer til enhver tid.

Vi deler hvordan vår matfaglig rådgiver velger de beste matvarene samt hvordan du hjemme kan få tak i de beste råvarene.

Les mer

Sylteagurk

September er sesong for ferske grønnsaker. Det er veldig enkel og sylteagurk og resultatet er knallgodt!

Les mer

Syltede grønnsaker

Om våren, sommeren og høsten er det sesong for Norske grønnsaker, her er et tips til hva du kan gjøre for å ha de smakfulle grønnsakene også utenom sesong.

Les mer

Litt om sopp med Morten Sjøvik

Tips og oppskrifter til bruk av høstens sopp.

Les mer

Tørking av sopp

Ved å tørke sopp kan du nyte den norsk sopp året rundt.

Les mer

Syltet sopp

Har du plukket mer sopp en du klarer å spise, er sylting et godt alternativ.

Les mer

Eple crumble pai

Superenkel pai!

Les mer

En råvare, 3 muligheter - brokkoli

I Norge er brokkolisesongen fra juni til oktober. Brokkoli er en krysning av blomkål og asparges, derfor smaker stilken til brokkoli litt som asparges. Stilken kan godt spises, og er den søteste delen på hele brokkolien, bare husk å skrell stilken!

Les mer

Granskuddsmør

Sesongen for granskudd varierer etter hvor i landet du er, men de er stort sett i sesong i mai og juni.

De kan plukkes så lenge skuddene er myke og lysegrønne, men smaker best om de plukkes så tidlig så mulig. Du finner de overalt i skogen og det beste er at de er helt gratis!

Les mer

17. mai frokost med Kristian

Kokkens beste tips til 17. mai frokosten.

Les mer

Tzatziki

Tzatziki er mye brukt i Hellas og Tyrkia.

Les mer

Pavlova

En tradisjonsrik dessert som smaker himmelsk sammen med sesongens bær. Her kan du lage marengsen på eggehviten som er til overs etter du har laget vaniljekrem eller vaniljesaus.

Les mer

Coleslaw

Perfekt tilbehør til grillmåltidet eller i en sandwich.

Les mer

BBQ-saus

En klassisk saus på grillen.

Les mer

Grillet hjertesalat

Supert tilbehør til en grillmiddag!

Les mer

Pasta Vongole

Smakfull pastarett med tomat, hvitvin og ikke minst vongole skjell

Les mer

Bacalao

Bacalao betyr torsk på spansk og kan være et godt alternativ til påskemiddagen.

Les mer

Eggesalat

Eggesalat er super lett å lage og passer godt frokost

Les mer

Nudelsalat

Enkelt og godt med fisk, kjøtt eller som vegetarrett.

Les mer

Intervju med vinkelner Cecilie Bungaard Larsen

Cecilie kommer fra Ålborg i Danmark hvor hun har studert filosofi og organisasjons utvikling. I dag jobber hun som første-servitør på Nedre Foss Går. Hun ble ferdig utdannet sommelier hos KA i juni 2019.

Les mer

Empanadas

Fylt bakverk med opprinnelse fra Sør Amerika

Les mer

Intervju med vinkelner Alexander Amadeus Vallance

Alexander er oppvokst i Bærum, men har sine røtter i Bergen. Han har en bachelor i kommunikasjon og journalistikk. Etter studietiden begynte han å jobbe i serveringsbransjen og trivdes så godt med det at han har fortsatt i bransjen. I mars 2019 åpnet Choice Hotel Amerikalinjen hvor Alexander har fått jobb. Han ble ferdig utdannet sommelier hos KA i juni 2019.

Les mer

KA-kvinnenes drinktips!

Hva er din favorittdrink? Etter en lang arbeidsuke er det deilig å kunne lene seg tilbake og nyte noe godt i glasset. I anledning kvinnedagen spurte vi våre kvinnelige ansatte om hva de foretrekker å drikke når de skal feire, eller bare unne seg en velfortjent drink!

Les mer

Lett gravet tartar av laks

Den perfekte forrett til familie selskap og vennemiddager.

Les mer

Intervju med vinkelner Joachim Skibenes

Joakim kommer fra bærum og har drevet yogastudio Hot Bikramyoga i 5 år før han fant veien til vinverden. Han ble ferdig utdannet sommelier hos KA i juni 2019.

Les mer

Matpakke til skituren

De fleste har noen tanker om hva som skal med i sekken når en skal ut på skitur.

Les mer

Varm sjokolade

Varm sjokolade er noe nesten alle liker, hva med å lage den med en vri?

Les mer

Tine sin favoritt vaffeloppskrift

Vafler, en suksess både hos store og små!

Les mer

Müslibar

Perfekt til snaksen til skituren

Les mer

Over-natten-grøt

Enkelt, rask og veldig godt

Les mer

Hvit sjokolademoussekake

Kake til hverdag og fest hvor smaksbildet enkelt kan varieres

Les mer

Sjokolade

En gang i tiden en luksusvare, i dag tilgjengelig overalt.

Les mer

Grønn curry med fisk

Grønn currysaus passer til det aller meste, både til hverdag og helgekosen.

Les mer

Hjemmelagede fiskekaker

Ikke laget fiskekaker før? Hva med å prøve disse neste gang fiskekaker står på menyen.

Les mer

WSET – kort fortalt og alt du bør vite om det

Dette er WSET – kursansvarlig Heidi forteller alt du trenger å vite

Les mer

Skrei med Anette

Kokkens beste tips til en deilig skreimiddag

Les mer

Klassisk posjert skrei

Skreisesongen varer fra januar til og med mars. Her får du en klassisk oppskrift.

Les mer

Sprøstekt kyllinglår med couscous

Saftig og sprøtt kyllinglår, passer godt til de fleste middager.

Servere den med couscous salat og grønnkål.

Les mer

Poké med laks

Hawaiiansk gatemat på sitt beste. Poke, uttales «Poh – kay» og er en marinert rå fiskerett. Den tradisjonelle versjonen består av tunfisk krydret med soya og sesamfrø, servert med ris og grønnsaker.

Les mer

Tomatsuppe

Enkel og rask suppe som både store og små liker.

Les mer

eggelikør

Hjemmelaget eggelikør er lettvint å lage, populært i julen og nydelig på smak.

Les mer

Sildeprat med Jostein

Sild er en flott og undervurdert råvare. Vi har tatt en prat med Jostein, vårt faglige orakel, som har mange gode sildetips på lur.

Les mer

Rødkål

Hjemmelaget rødkål er enkelt å lage og kan være en flott julepresang!

Les mer

Karameller

Gi bort noen spiselige julegaver i år!

Les mer

Brente mandler

Lag årets julegaver hjemme på ditt kjøkken.

Les mer

Karamellpudding

Klassisk dessert som aldri går av moten.

Les mer

Påleggssild

Her finner du oppskriften til noen klassikere blandt påleggssild. Kanskje en gaveidé?

Les mer

Peppernøtter

En juleklassiker!

Les mer

Bringebærkonfekt

Bringebær og sjokolade er perfekt som konfekt!

Les mer

Kokosmakroner

Gi bort en spiselig gave som en ekstra oppmerksomhet.

Les mer

Tarte tatin

Verdens beste, enklest og raskest eplekake!

Les mer

Vilt med Jonas

Kokkens beste tips til viltmiddagen.

Les mer

Viltstek med portvinsaus

Denne smakfulle retten er hentet fra vår bok Saus & Kraft

Les mer

Boeuf Bourguignon

Fransk husmanskost på sitt beste.

Les mer

Betesalat med chèvre og pistou

Beter kommer i forskjellige farger og kan friske opp de fleste måltider.

Les mer

Hjemmelaget pasta

Egg, mel og litt salt er alt du behøver for å lage gode hjemmelaget pasta.

Les mer

Klassiske blåskjell

Dette er den klassiske måten å servere blåskjell på, og kanskje den beste.

Les mer

Arabiata tomatsaus

En tomatsaus som passer perfekt til kjøttboller, kylling og pastaretter for de voksne.

Les mer

Matpakke med Anette

Den perfekte matpakken til skolen og på tur.

Les mer

Kjøttkaker

Med kjøttkaker på menyen kan man ikke gå feil. Smakfulle kjøttkaker er enkelt og raskt å lage.

Les mer

Fem kjappe middager

Vet du ikke hva du skal lage til middag eller har du gått tom for ideer?

Vi deler fem tips til raske, sunne og smakfulle middager.

Les mer

Grillet makrell

Fet fisk som makrell tåler grilling uten å bli tørr, grill den enten hel eller kun filene.

Les mer

Makrell med Kristian

Kristian kommer fra det glade Sørland, Grimstad . La oss bli bedre kjent med ham og få noen gode tips til hvordan vi kan tilberede den perfekte makrellen.

Les mer

Black bean spareribs

Skikkelig deilig grillrett med asiatiske smaker

Les mer

Grillet ananas

Ananas har et bredt bruksområde og kan brukes i alt fra salt til søte retter. Den kan grilles, brukes rå eller marineres.

Les mer

Lag deilig sommerdessert

Tykkmelk pudding er en frisk og deilig dessert som passer godt sammen med sommerens frukter og bær.

Les mer

Rømmegrøt

Gammel bygdeoppskrift fra Botnhamn

Les mer

Hylleblomst cocktail

Hylleblomst er en vakker og aromatisk blomst som kan brukes til friske sommer drinker og desserter.

Les mer

Sliders med kylling

Små hamburgere som er lette å spise med hendene, mens du venter på hoverdetten fra grillen.

Les mer

Vinstudenter Odd Andrè og Kristoffer

Vi har tatt en prat med Odd André Wathne og Kristoffer Tømmerbakke, de er to gode venner som har studert WSET level 2 og 3 sammen hos oss.

Les mer

Grillet breiflabb

Breiflabb er "havets indrefilet" med fantastisk hvitt og delikat fiskekjøtt.

Les mer

Ramsløksmør

Enkelt å lage og passer godt på grillet kjøtt, skalldyr eller i pastaen

Les mer

Skagenrøre

En herlig forrett som lages på to, tre minutter. Oppskriften på skagenrøre er lett å variere. Noen kaller det "skagen toast".

Les mer

Rosévin med Heidi

Rosévin er for mange den ultimate terrassevin, men mange roséviner er også flotte til mat.
Heidi tipser deg om hvilke.

Les mer

Skalldyr naturell

Skalldyr forbinder vi med sommer & sol, og «alle» skal spise skalldyr om sommeren,
Det mange ikke tenker over er at kvaliteten på skalldyr er best i vinterhalvåret, da vannet er kaldt og det er lite alger i sjøen.

Les mer

Musserende vin med Heidi

Sommelierens beste tips for å velge musserende vin.

Les mer

Terrassevin og leskende drikke

Michael gir deg gode tips til drikke i disse vårdager

Les mer

Hjemmelaget knekkebrød

Knasende godt hjemmelaget knekkebrød

Les mer

Vinaigrette

En god vinaigrette forsterker smaken og gir gønnsakene, salaten eller potetsalaten en ekstra finesse.

Les mer

Hvite asparges prat med Jostein

Her få du gode tips om hvite asparges

Les mer

Intervju med vinkelnerstudent Catharina Domert

Catharina fikk interesse for vin etter at hun begynte å jobbe på vinbar og er vinkelnerstudent på KA akkurat nå.

Les mer

Diablosaus

Denne Diablosausen er perfekt til lam!

Les mer

Litt om Saus av Marius Myrstrand

Sausen er krona på verket! Den riktige sausen hever middagen og får smaksløkene i gang. Vi har tatt en prat med Marius om saus og gir deg vår beste sauseoppskrift til lam.

Les mer

Indisk Lam Korma

Denne smaksrike retten er perfekt for å bruke opp restene etter lammelåret.

Les mer

Naanbrød med raita

Naan er godt tilbehør til indisk mat.

Les mer

Intervju med vinkelnerstudent Nikolai Haram Svorte

Nikolai er ung og kommer fra Ålesund. Han har til nå jobbet som lydteknikker og har musikk som hobby, i tillegg til en brennende vininteresse.

Les mer

Potet til middag?

Visste du at en av Italias mest populære pastaretter er laget på potet?

Les mer

Ponzu saus

Ponzu er en sitrusbasert japansk saus.

Les mer

Stekt kveite

Et godt alternativ til påskemiddagen.

Les mer

Vaffelprat med Tine

Vi har tatt en vaffelprat med Tine - som også elsker vafler.

Les mer