WSET- student Odd-Einar Tenden

Odd-Einar er 3. generasjon på Kumlegaarden Resturant i Drøbak og jobber i dag som restaurantsjef. Han er bevisst på at god service forutsetter gode kunnskaper om mat og drikke, og tok WSET fordi han ønsket å oppdatere vinkunnskapene sine.

Hva fikk deg til å begynne på WSET-kurset?

Etter flere år som restaurantsjef kjente jeg et behov for faglig påfyll og kompetanseheving. Vinverden er i kontinuerlig utvikling og det jeg lærte for ti år siden er ikke nødvendigvis en sannhet i dag. Oppdaterte vinkunnskaper er en viktig del av servicen gjester skal kunne forvente seg hos oss. Etter å ha undersøkt ulike kurstilbud på nettet og forhørt meg med folk i bransjen, ble det klart for meg at WSET var det beste alternativet med hensyn til kursmetodikk, kvaliteten på forelesere og kombinasjonen jobb og studier.

Hva ga kurset deg?

WSET sammenfatter relativt mye og omfattende teori på en pedagogisk og forståelig måte. Jeg fikk dypere innsikt i druesorter, jordsmonnets betydning, hvilke valg vinmakeren står overfor under produksjonsprosessen og hvilke faktorer som påvirker pris. Underveis smakte man mange viner og analyserte disse via WSETs systematiske tilnærming til vinsmaking. Mengdetreningen resulterte i bedre smakeferdigheter og bedre evne til å bedømme vinkvalitet. Systematikken gir kursdeltageren et nyttig analyseverktøy uavhengig av om man jobber med faget eller kun er vininteressert.

Hvordan bruker du kurset etter endt studie? Utbyttet av WSET har gitt meg en økt trygghet i jobben og kommer til stor nytte hver eneste dag. Eksempler på situasjoner kan være videreutvikling av vinkart eller vinkjeller, sammensetting av vinpakker, veiledning av servitørlærlinger og gjester som ber meg fremme vinanbefalinger eller smake på en vinflaske for å vurdere feil i vinen. Kursutbyttet kommer også til stor nytte i forhandlinger med importører eller grossister, ved at den økte kompetansen setter meg i bedre posisjon til å forhandle riktig pris.

Les mer om WSET level 2

Level 2 er en grunnleggende vin- og brennevinsutdanning

les mer om WSET level 3

Level 3 er en videregående innføring i vin fra ulike deler av verden

Interview with Diploma graduate Paula Pinilla

Paula - Portfolio manager for Symposium Wines. Graduated WSET Diploma

Les mer

Intervju med vinkelnerstudent Bjørn Fredrik Christensen

Bjørn jobber ikke med vin men har alltid vært interessert i og glad i god mat og vin. Hans ønske etter å lære mer om vin førte han til KA og WSET.

Les mer

Intervju med vinkelnerstudent Iver Jensen

Etter at Iver gjennomførte WSET level 3 høsten 2021 fikk han blod på tann, og bestemte seg for å prøve seg på vinkelnerstudiet.

Les mer

WSET student - Karoline Aspli

Da Karoline var 20 år begynte hun å jobbe deltid på Vinmonopolet ved siden av samfunnsøkonomistudier. Jobben ga hun så mye glede at hun aldri fullførte masteren, nå har hun vært hos Vinmonopolet i 10 år.

Les mer

WSET- student Odd-Einar Tenden

Odd-Einar er 3. generasjon på Kumlegaarden Resturant i Drøbak og jobber i dag som restaurantsjef. Han er bevisst på at god service forutsetter gode kunnskaper om mat og drikke, og tok WSET fordi han ønsket å oppdatere vinkunnskapene sine.

Les mer

WSET- student Erik Arff Gulseth

Erik har lagt bak seg en lang karriere i luftforsvaret og flere lengre utenlandsopphold i vinland som Tyskland og Italia – han har også reist mye rundt i blant annet Mosel.

Les mer