Intervju med en tidligere WSET-student

Svein Mjøen er tidligere WSET-student, som har tatt level 2, 3 og Diploma. Han er lege og har ingen direkte forbindelse til restaurantbransjen, men en sterk lidenskap for vin.

Svein Mjøen er tidligere WSET-student, som har tatt level 2, 3 og Diploma. Han er lege og har ingen direkte forbindelse til restaurantbransjen, men en sterk lidenskap for vin. Han begynte, i sin ungdom, å drikke halvsøte hvite viner fra Tyskland, eller Vinmonopolets «6-kroners rødvin». Etter hvert ble sortimentet gradvis utvidet, og det dukket opp viner fra fjerne strøk som Australia, Sør-Afrika og Chile. Hans interesse for vin var født, og ble tatt et steg videre da Geir Salvesen startet vinspalten i Aftenposten i 1990.

Hva fikk deg til å begynne på WSET kurset?

”Nysgjerrighet” er et stikkord når det kommer til vininteressen, og det som senere skulle lede meg til Kulinarisk Akademi og WSET. Hva er med disse druene som frembringer denne fantastiske drikken? Hva gjør at vinene er så forskjellige? Hva skjer fra drue til vin? Hva betyr klima? Hva med jordsmonnet? Vinmakerens rolle? Etter hvert var dette spørsmål jeg bare måtte ha svar på, og jeg meldte meg på.

Jeg fant raskt ut at tilbudet ved Kulinarisk Akademi og WSET-studier på forskjellige nivåer fra ”nybegynner” til avsluttet Diploma-kandidat, ville kunne passe meg bra. Dette var et studietilbud der jeg kunne avslutte studiene på hvilket nivå som helst, eller stå løpet helt ut til avsluttet ”Diploma–eksamen”.

Hva ga kurset deg?

WSET-studiene ved Kulinarisk Akademi har vært en fantastisk reise i vinens verden. Man møter engasjerte, kunnskapsrike forelesere/reiseledere fra inn- og utland, hvorav flere er ”Masters of Wine, MW”. Det er en god blanding av teoretisk stoff gjennom forelesninger og gruppearbeid, og øvelser i smaking og presentasjon av smaksnotater. Man møter andre studenter fra forskjellige miljøer, noen forankret i vinbransjen, andre slik som meg, med kun privat engasjement som bakgrunn.

Hvordan bruker du kurset etter endt studie? Har du hatt nytte av det?

Etter at jeg nå har avsluttet studiene, får jeg ofte spørsmål om hva jeg skal med denne utdannelsen. Jeg svarer da at jeg først og fremst har fått stillet mitt vitebegjær om ”alle verdens viner”. Jeg har lært meg å vurdere viner gjennom å se, lukte og smake, og også lært meg å formidle mine inntrykk av en vin på en forståelig og konsistent måte. Jeg kan tolke og forstå hva som står på vinflaskens etikett. Jeg har lært en masse om klima, geografi, jordsmonn, kultur og historie og hvordan ”The Wine Business” organiseres og fungerer.

Med min bakgrunn som lege har jeg hatt særlig interesse og fokus på temaet ”vin og helse”, og har håp om at jeg kan fordype meg i dette temaet gjennom de forskningsinstitusjonene vi har i Norge som arbeider med dette temaet. Kanskje vil jeg en gang kunne hevde, med bakgrunn i egen kunnskap, at mitt motto ”drikk oftere og bedre, men kanskje ikke så mye” er det beste for både psyke og soma.


For å lese mer om WSET og påmelding, gå hit.

Les mer om WSET LEVEL 2

Level 2 er en grunnleggende vin- og brennevinsutdanning

Les mer om WSET LEVEL 3

Level 3 er en videregående innføring i vin fra ulike deler av verden

Les mer om WSET diploma

WSET Diploma er en videre fordypning i produksjon og kommersiell viktighet av verdens viner og brennevin

Interview with Diploma graduate Paula Pinilla

Paula - Portfolio manager for Symposium Wines. Graduated WSET Diploma

Les mer

Intervju med vinkelnerstudent Bjørn Fredrik Christensen

Bjørn jobber ikke med vin men har alltid vært interessert i og glad i god mat og vin. Hans ønske etter å lære mer om vin førte han til KA og WSET.

Les mer

Intervju med vinkelnerstudent Iver Jensen

Etter at Iver gjennomførte WSET level 3 høsten 2021 fikk han blod på tann, og bestemte seg for å prøve seg på vinkelnerstudiet.

Les mer

WSET student - Karoline Aspli

Da Karoline var 20 år begynte hun å jobbe deltid på Vinmonopolet ved siden av samfunnsøkonomistudier. Jobben ga hun så mye glede at hun aldri fullførte masteren, nå har hun vært hos Vinmonopolet i 10 år.

Les mer

WSET- student Odd-Einar Tenden

Odd-Einar er 3. generasjon på Kumlegaarden Resturant i Drøbak og jobber i dag som restaurantsjef. Han er bevisst på at god service forutsetter gode kunnskaper om mat og drikke, og tok WSET fordi han ønsket å oppdatere vinkunnskapene sine.

Les mer

WSET- student Erik Arff Gulseth

Erik har lagt bak seg en lang karriere i luftforsvaret og flere lengre utenlandsopphold i vinland som Tyskland og Italia – han har også reist mye rundt i blant annet Mosel.

Les mer