Intervju med WSET student Lene Solbrekken

Lene har en imponerende karriere innen markedsføring, merkevarebygging og produktuvikling. I dag jobber hun som Portfolio Manager i Arcus Wine Brands.

Om Lene

Hun bor i Lillestrøm. Har en bachelorgrad i Markedskommunikasjon fra BI (2005) og våren 2022 startet hun på en Mastergrad i Master of Management på BI Nydalen, der har hun fullført 1/3 fag.

Lene har jobbet 10 år i FMCG som produktsjef i Diplom-Is og kategorisjef for saft i Lerum. Hvor hun lærte masse i begge rollene med både innovasjon, produktutvikling og markedsføring. Hun utrykker selv at det var kjempegøy å bygge sterke, norske merkevarer og lansere nye produkter fra start til slutt.

Lene har også jobbet 7 år i Vy, primært som Media- og kampanjeansvarlig, og der høydepunktet var den spennende relanseringen fra NSB til Vy i 2019.

I mars 2023 startet Lene på en helt ny og spennende reise som Portfolio Manager Wine i Arcus Wine Brands (Anora Group). Hun sier selv: «Jeg kom inn med svært tynn vinkompetanse, utover det jeg har lært selv om vin opp igjennom årene. Jeg har er veldig glad i Pinot Noir og drikker gjerne tørr hvitvin, men det jeg liker aller best og nyter mest er musserende. Det finnes alltid en anledning for bobler i glasset.»

«Personlig gir det meg også stort påfyll av kunnskap og kompetanse om vin som jeg er helt sikker på jeg vil ha glede av resten av livet.»

Hva fikk deg til å begynne på WSET-kurset?

I jobben som Portfolio Manager i Arcus Wine Brands (Anora Norge) så forvalter jeg en portefølje av egne merkevarer. Arbeidsoppgavene består i å følge opp salgsutvikling, være kontaktpunkt inn mot produsenter og leverandører ved kjøp av vin og nye årganger, designoppgraderinger på eksisterende produkter, innovasjon/produkter og brands, og deltakelse på messer. I jobben min drar jeg stor nytte av tidligere erfaring fra FMCG, sett bortsett fra selve markedsføringsbiten som er veldig restriktiv innenfor alkohol i Norge. For å kunne utføre jobben som porteføljeansvarlig optimalt er jeg avhengig av å kunnskap om hele verdikjeden innenfor produksjon av vin, og å kunne orientere meg om hva som finnes på markedet innenfor ulike land og områder.

Allerede under ansettelsesprosessen ble jeg og min arbeidsgiver enige om at en WSET-utdannelse ville være viktig for meg både faglig og personlig, for å gi meg et sold fundament og tilegne meg relevant kunnskap og kompetanse til å forvalte porteføljen på en god måte, og lansere attraktive produkter som treffer kundene.

Hva ga/gir WSET studiet deg?

WSET gir meg den helt nødvendige fagkompetansen og bransjekunnskapen jeg trenger for å kunne jobbe med vin på et profesjonelt nivå. Kunnskapen gjør meg også tryggere i rollen og i stand til å skape resultater. Personlig gir det meg også stort påfyll av kunnskap og kompetanse om vin som jeg er helt sikker på jeg vil ha glede av resten av livet.

Hvordan opplevde du WSET level 1 studiet?

Level 1 var ett intensivt 6-timers kurs med veldig komprimert og relevant innføring til vinens verden. Jeg leste pensum i forkant og følte jeg fikk mye igjen for timene på KA den lørdagen, og at jeg fikk en grunnleggende forståelse fra hvordan/hvor en drue dyrkes, til den skjenkes i glasset . Ikke minst ble jeg introdusert til WSET SAT for hvordan smake vin som er gjennomgående for alle nivåene. Jeg husker også at jeg fikk meg mange aha-opplevelser undervis når det gjaldt spesielt hva som bør og kan kombineres av mat og vin.

Mange av deltakerne hadde fått kurset i gave eller deltok på hobbybasis for å dyrke vin-entusiasten i seg, og jeg må si det er et veldig fint gavetips! Vi fikk også alle kjenne litt på adrenalinet til slutt da vi avsluttet kurset med multiple choice eksamen bestående av 30 spørsmål. Tror mange kjente på eksamensfølelse igjen.

WSET 1 er profesjonelt, gøy, inspirerende og veldig lærerikt når du ikke har særlig dybdekunnskap om vin, men ønsker å lære mer om hvordan vin dyrkes og tilberedes.

Hva fikk deg til søke videre på WSET level 2 og videre level 3?

Jeg meldte meg opp til både Level 1 og Level 2 samtidig våren 2023, etter avtale med arbeidsgiver. Med disse to kursene hadde jeg en god plattform og basis i min arbeidshverdag. Videre så var vi også enige om fra start at min kompetanse bør strekkes til og med Level 3, da jeg også har behov for dybdekunnskap på områder, appellasjoner, druetyper og labelling.

Hva mener du er den største forskjellen mellom WSET level 2 og Level 3?

Detaljnivået og dybdekunnskapen! Og ikke minst at jeg nå skal kunne gjøre rede for kvaliteten til vin jeg skal vurdere og smake på i jobben min.

Level 2 ga en mer detaljert innføring i vinifikasjon og vitikultur, ikke minst når det kom til geografi og hva som kjennetegner de største landene og appellasjonene innenfor vinproduksjon i dag. Jeg la ned tid i forberedelser og pugging, og må si at jeg synes multiple choice eksamen var hakket vanskeligere enn jeg hadde sett for meg på forhånd. Så det gjelder å lese og pugge, for WSET er ikke et studie hvor du fint kan skli gjennom på bananskall. Gleden var veldig stor da jeg bestod Level 2 «with Distinction» og det ga meg også ekstra motivasjons boost til å gå i gang med Level 3-studiene denne høsten.

Mitt store mål for høsten er å bestå Level 3, og det kommer ikke gratis. Det krever studieteknikk, dedikasjon og nysgjerrighet og ikke minst tid til å dykke ned og faktisk forstå hvordan alt henger sammen og fungerer. Men jeg skal gjøre mitt beste for å komme i mål, og ved å nå ha sagt det høyt har jeg lagt enda mer press på meg selv.

Hva fikk du ut av Level 1 og forberedte det deg på level 2? 

Absolutt. Som helt ny i bransjen og rollen som porteføljeansvarlig for vin, ga det meg en helt basic innføring til WSET, og ikke minst lærte jeg hvordan kurset og pensum er lagt opp når det kommer til struktur og gjennomføring. Etter å ha fullført både Level 1, 2 og nå i full gang med Level 3, er det ingen tvil om at de tre nivåene bygger på hverandre, og det er veldig godt å vite at jeg har basisen i bunnen fra start, og at jeg kan bygge på det jeg allerede har lært i de tidligere kursene. På mange måter er det mye nytt for hvert Level, men samtidig er det gjenkjennelige og henger sammen. Jeg får muligheten til å bygge opp kompetansen min lag på lag og det er til syvende og sist en veldig god måte å tilegne seg kunnskap på, spesielt når det er så detaljert som den er i vinens verden.

 Hvordan bruker du det du har lært på studiet? Drar du nytte av det i arbeidslivet?

Hver eneste dag! Spesielt på jobb, men også privat. Vin er nå en stor del av livet mitt, og et område der jeg ønsker å utvikle meg faglig i årene fremover. Jeg gleder meg til å forvalte kunnskapen fremover og har innsett for lenge siden at man aldri kan bli utlært.

 

«Etter å ha fullført både Level 1, 2 og nå i full gang med Level 3, er det ingen tvil om at de tre nivåene bygger på hverandre, og det er veldig godt å vite at jeg har basisen i bunnen fra start, og at jeg kan bygge på det jeg allerede har lært i de tidligere kursene.»