Intervju med Diploma student Andreas Bjørnstad

Før Andreas endte opp i vinbransjen, tok han en litt annen vei – men et jobbtilbud fra en vinimportør i Norge fikk ham til å skifte retning, og med flere års erfaring fra vinbransjen, har han funnet sitt sted i vinens verden.

Vin har vært en naturlig del av livet mitt så lenge jeg kan huske. Hjemme hos oss var vin alltid med til middagsbordet. Jeg ble tidlig lært opp til å se vin som et jordbruksprodukt og en viktig del av kulturen. Da jeg fylte 20, banket jeg på døra til Vinmonopolet og spurte om jobb, og siden da har jeg jobbet med vin.

Bakgrunn

Andreas Bjørnstad bor i Oslo og jobber som produktsjef for Oslo Wine Agency AS, hvor han har ansvar for 20 ulike produsenter. Han har jobbet med vinimport i 4 år, men hans vei inn i vinens verden var ikke helt typisk – han har nemlig en utdanning som arkitekt fra Australia og studerte også fransk i Frankrike.

Selv om Andreas hadde jobbet med vin i mange år, hadde han egentlig ingen planer om å ta en formell vinutdanning. «Jeg har alltid sett på vin med et romantisk blikk, som noe større enn bare en industri. Men under pandemien begynte jeg å tenke: Hvorfor ikke? Til slutt hoppet jeg i det, og Diploma har gitt meg et helt nytt perspektiv på vin.»

Med en bakgrunn fra mange år i vinbransjen satte det sine preg «Jeg var litt redd for strukturen i studiene, fordi jeg ikke ønsket å sette vin i bås. Men strukturen har faktisk hjulpet meg med å forstå vinens verden bedre. Jeg klarte å holde det akademiske adskilt fra min personlige glede av vin.»

 

Studieopplevelser

Andreas brukte 2 år på å fullføre Diploma, og studiehverdagen ble preget av en kollokviegruppe han dannet med medstudenter. «Vi smakte vin sammen, og det var fascinerende å høre andres tolkninger. Selv om vin ofte oppleves subjektivt, er det en viss struktur og objektivitet i måten vi lærer å smake på. Det var virkelig givende å diskutere og lære sammen.»

Når det kom til studieteknikker, innså Andreas at alle har sin egen tilnærming. For ham var diagrammer og kart viktige hjelpemidler, spesielt når det gjaldt de geografiske aspektene av vin. «Jeg er visuell av meg, så det var den enkleste måten for meg å forstå vinens verden på.»

Ikke alt gikk glatt. «Jeg strøk faktisk på min første eksamen, da måtte jeg gå tilbake og lære meg å strukturere svarene riktig. WSET har en veldig spesifikk måte de vil at du skal svare på.»

Det viktigste er å lære, ikke bare pugge. Du må forstå pensumet og smake mye vin.

Veien videre

Vitikultur, den første delen av Diploma-studiet, var noe Andreas fant både utfordrende og spennende. «Det satte tonen for alt annet vi lærte. For eksempel, da jeg nylig var i Frankrike og jobbet med innhøstningen, tok jeg hele tiden frem det jeg hadde lært i vitikultur. Det var utrolig nyttig.»

Selv om Andreas allerede har en solid karriere i vinbransjen, har han planer om å fortsette studiene. «Jeg har meldt meg på et introduksjonskurs til Master of Wine, og jeg håper å kunne begynne på selve programmet neste år.»

Råd til andre

Andreas er klar på at studiet er krevende, men gir noen gode råd til de som vurderer å ta Diploma: «Det viktigste er å lære, ikke bare pugge. Du må forstå pensumet og smake mye vin. Jeg tror du lærer mer av å smake enn av å lese. Det å være nysgjerrig og ha en overordnet interesse for vin hjelper enormt.»

Til de som er usikre på om de skal ta steget, har Andreas en klar oppfordring: «Hvis du vurderer å ta Diploma, har du allerede bestemt deg. Bare følg hjertet og kjør på. Uansett om du starter nå eller om to år, så vil du lære enormt mye. Det er utfordrende, men givende!»