For Karoline Aspli ble vin mer enn en interesse, det ble en karrierevei. Etter en periode med usikkerhet under pandemien, valgte hun å satse for fullt på vin og tok WSET Diploma-studiet. I dag bruker hun sin ekspertise i både kundebehandling og dommer, samtidig som hun vurderer å ta skrittet videre mot Master of Wine.
I løpet av pandemien så bestemte jeg meg for at det var vin jeg hadde lyst til å jobbe med, og da visste jeg at Diploma var neste steg.
Karoline Aspli har en imponerende erfaring fra bransjen som ekspeditør på Vinmonopolet og som dommer i SPI. Fra tidligere har hun en utdanning fra offentlig administrasjon og ledelse, og det var under denne tiden at interessen for vin begynte å spire.
«Jeg var lenge usikker på om jeg skulle satse på vin eller fortsette med økonomi. Under pandemien ble valget klart – vin var det jeg virkelig ønsket å jobbe med. Etter å ha tatt Level 3 ved Kulinarisk Akademi og hatt Heidi som lærer, visste jeg at Diploma var det riktige neste steget.»
Karoline fulgte studieløpet under Diploma og fullførte eksamenene i oppsatt rekkefølge, som gjorde at hun brukte to år på studiene. Strategien hennes var enkel: hun startet med å lese det hun var mest interessert i, og fylte på med det andre når eksamenene nærmet seg.
Karoline tilpasset studiemetodene sine etter hva som passet best for hvert emne:
«For D1 lagde jeg puggekort, for D5 hørte jeg på podcaster som Wine with Jimmy mens jeg gikk tur. På D4 og D3 prøvde jeg å delta på ulike eventer og leste på de relevante delene i forkant. Jeg prioriterte det jeg trengte mest motivasjon for, heller enn det jeg syntes var mest spennende.»
En av de mest minneverdige opplevelsene var da hun deltok på en masterclass om Prosecco DOCG, som tilfeldigvis viste seg å være svært relevant for D4-eksamenen hennes.
«Selv om jeg har brukt litt forskjellige teknikker på ulike emner, bestod jeg alle. Så jeg er litt usikker på hva som fungerte best!»
Når det kommer til favorittfag, er det vanskelig for Karoline å velge. Hun var spesielt fascinert av D3 i starten, på grunn av alle regionene hun lærte om, men vitikultur og vinifikasjon har også vekket stor interesse.
«Jeg tenker på videre studier mot Master of Wine, så det er utrolig spennende å dykke dypere ned i vitikultur og vinifikasjon akkurat nå.»
Hun anbefaler sterkt å finne en kollokviegruppe:
Det er veldig mange hyggelige mennesker i vinbransjen, så det anbefales sterkt å finne en kollokviegruppe! Utover det så trenger de fleste å faktisk sette av tid til å lese, og jeg tror en del undervurderer det.
Karoline er inne på tanken om å fortsette studiene. Underveis i Diploma-løpet tok hun også en sertifisering som dommer, og hun mener at det å være i «studiemodus» hjalp henne til å bestå eksamenen og få jobben som dommer i SPI.
«Jeg får virkelig bruk for Diploma i både kundebehandling og jobben i SPI. Jeg planlegger å søke på Master of Wine til våren, og Diploma er et nødvendig steg for å komme dit. Så jeg får absolutt bruk for Diploma-studiet!»