Intervju med Fredrikke og Andreas – paret bak det serveres

Fredrikke og Andreas er paret bak mat- og vinprofilen Det Serveres. Profilen startet som en måte å dele oppskrifter og vininspirasjon med venner og familie – men har etter hvert har fått en stadig voksende følgerskare. Da vininteressen vokste, ønsket de å lære mer. Gjennom bekjente hørte de om WSET, og da økte nysgjerrigheten.

Vi kjente på et ønske om å få grunnkunnskapen på plass. Vi hadde hørt mye positivt om WSET og syntes det var et stort pluss at man kunne starte med det grunnleggende og jobbe seg oppover.

WSET som par – en opplevelse verdt å dele

Det Serveres ble til da de bodde i hver sin by – Fredrikke i København og Andreas i Oslo. Når de besøkte hverandre i helgene, ble gode måltider og nye vinopplevelser et felles samlingspunkt. Etter hvert begynte de å utveksle oppskrifter og viner mellom byene, og inspirasjonen fra årene i København har satt tydelige spor i uttrykket deres.

Da vininteressen vokste, ønsket de å lære mer. Gjennom bekjente hørte de om WSET – som et internasjonalt anerkjent utdanningsløp for vininteresserte – og det vekket nysgjerrigheten.

– «Vi kjente på et ønske om å få grunnkunnskapen på plass. Vi hadde hørt mye positivt om WSET og syntes det var et stort pluss at man kunne starte med det grunnleggende og jobbe seg oppover.»

En strukturert vei inn i vinens verden

De beskriver WSET-kursene som både lærerike og inspirerende. Det som kanskje overrasket dem mest, var hvor mye de fikk ut av å lære et felles vinspråk og å systematisere egen smak.

– «En mer strukturert tilnærming til smaking var nytt for oss. Det hjalp oss å sette ord på det vi smaker, og forstå hva begrepene faktisk betyr.»

Både nivå 1 og 2 ble gjennomført på KA, og opplevelsen av både innhold og gjennomføring var svært positiv.

-«Det minnet oss om å være tilbake på skolebenken, på en positiv måte. Læringsmiljøet oppleves som seriøst og med høy kvalitet. Vi likte spesielt at teori og praksis ble kombinert på en god måte. Kurslederen var veldig dyktig og formidlet innholdet på en inspirerende måte.»

De beskriver overgangen fra nivå 1 til nivå 2 som naturlig og motiverende. For dem som allerede er interessert og har noe forkunnskap, fungerer nivå 1 godt som repetisjon og en mulighet til å tette eventuelle kunnskapshull. Nivå 2 er mer omfattende, både praktisk og teoretisk.

Selvstudiekravet varierer mellom de to nivåene:

– «Level 1 krevde lite lesing, utover et kort hefte. I level 2 ble det viktigere å sette seg inn i ulike områder, druesorter og hvordan klima påvirker stil og kvalitet. Det gjorde det også desto mer spennende.»

Det er skikkelig hyggelig å ha en felles interesse og at vi kan lære noe nytt sammen! Å dele en flaske vin har blitt enda morsommere etter vi gjennomførte kurset.

En opplevelse å dele

Å ta kurset som par ble en ekstra dimensjon ved læringsopplevelsen. Fredrikke og Andreas opplevde det som ekstra gøy å ta WSET sammen.

-«En perfekt aktivitet å gjøre som par. Det er skikkelig hyggelig å ha en felles interesse og at vi sammen kan lære oss nye ting.»

De leste sammen, diskuterte fagstoffet, og quizzet hverandre før eksamen. Å ha en felles interesse og samtidig kunne utfylle hverandres perspektiver ble en styrke.

-«Å dele en flaske vin har blitt enda morsommere etter vi gjennomførte kurset.»

Den delen de begge trakk frem som mest spennende, var smakedelen. Å lære å kjenne forskjeller, forstå hvordan produksjonsmetoder, druesorter og klima setter sitt preg, ga ny innsikt.

Samtidig har det gitt dem et mer nyansert bilde av hva som gjør en vin god – og hvorfor.

Fra innsikt til innhold

Som formidlere av mat- og vinkombinasjoner har de allerede tatt med seg mye fra kursene inn i det videre arbeidet med Det Serveres. Det gjelder særlig temaet mat- og vinparinger – i tillegg til at de har fått økt motivasjon for å lære enda mer om vin, reise rundt og besøk vingårder for å dele kunnskap og anbefalinger med følgerne deres.

-«Det har gitt oss større trygghet og selvtillit når det kommer til å sette vin til mat, i tillegg til nysgjerrighet knyttet til å prøve ut ulike parringer.»

Et kurs for alle med vininteresse

Når Fredrikke og Andreas blir spurt om hvem de vil anbefale WSET til, er svaret enkelt:

-«Alle som er interessert i vin og vil lære mer! Spesielt de som ønsker å få en bedre forståelse for hvordan ulike klimaer og produksjonsmetoder påvirker vinen. Og ikke minst alle som syntes det er vanskelig å vite hva de skal kjøpe når de står på polet. Å kjøpe, drikke og dele vin blir så utrolig mye morsommere når man har litt kunnskap i bunn.»

Vinopplevelsen har rett og slett blitt rikere, dypere og mer inspirerende. Og det hele startet med et ønske om å lære – sammen.

Intervju