Nikolai Svorte | Norges beste vinkelner

Nikolai ble uteksaminert fra vinkelnerstudiet i 2018. Siden den gang har han rukket å vinne en rekke priser, samt opparbeidet seg kvalitetsrik arbeidserfaring. Les Nikolai sine erfaringer og anbefalinger her.

Vinnere-Vinkelnere-2024-NM

«Og når jeg først interesserer meg for noe, går jeg som regel all inn!» – Nikolai 2018

Photo cred: CF Wesenberg

Bakgrunn

Fra musiker til prisvinnende vinkelner! Nikolai mottok vinkelnernålen i 2018, og utmerket seg i sitt år som beste student! Siden den tid har han rukket å vinne en rekke priser, som blant annet Junior Wine Award i 2020, Jeune Sommelier 2021 og prisen for Norges beste vinkelner i 2023, samt 2024. Han konkurrerte også i det nordiske mesterskapet i 2022, hvor han sikret seg bronse og sølv i 2023.

Han innehar stillingen som Head Sommelier ved Speilsalen på Britannia, en Michelin-restaurant som har høstet anerkjennelse og strålende kritikk i både nasjonale og internasjonale medier, og er nå på vei over i stilling som Product & Sales Manager i Remuage by Moestue.

Hvor er du nå?

Etter snart fire år i Speilsalen er tiden inne for å finne nye utfordringer, og jeg har derfor takket ja til en stilling i Remuage by Moestue, et veldig spennende prosjekt fra Moestue Grape Selections, hvor fokuset ligger på Champagne og annen høykvalitets musserende vin. Det neste halvåret kombinerer jeg jobbene i Speilsalen og Moestue, før jeg flytter til Oslo og skal fokusere fullt på Moestue fra august. Ellers går det mye tid til konkurranseforberedelser, og jeg skriver en god del musikk og spiller live med bandet mitt, Conspectus. Det er med andre ord veldig hektisk for tiden, men alt jeg gjør er ting som jeg er dypt interessert i, så det er først og fremst veldig givende og morsomt!

Hvilke forberedelser legger du når du konkurrer, og hva motiverte deg til å konkurrere?

Jeg var fortsatt sulten på kunnskap etter vinkelnerstudiet og det å konkurrere ga meg noe å jobbe mot og en mulighet til å fortsette å studere og bli flinkere. Til å begynne med virket det helt umulig å hevde seg i NM, men å se at avstanden til toppen ble mindre og mindre for hvert år har også vært en viktig motivasjonsfaktor.

Forberedelsene mine er relativt strukturerte og nøye planlagt – jeg har alltid en liste over hva jeg ønsker å gå gjennom før en konkurranse. De siste fire årene har jeg månedlig ført treningsdagbok og sendt til Knut-Espen Misje, treneren til vinkelnerlandslaget. Mesteparten av tiden brukes på Jeg har tidligere brukt mye energi på å bygge en generell vinforståelse, så nå dreier det seg i stor grad om ren pugging av appellasjoner osv, da dette er viktig for å få høy uttelling på teoriprøvene i konkurranser.

Blindsmaking gjør jeg dessverre litt for lite av, men det viktigste for meg er å sørge for at smakeskjemaet sitter i hodet sånn at jeg kan skrive raskt og på en måte som gjør det enkelt for dommerne å vurdere. Å stille med selvtillit på konkurransedagen er essensielt, så uken før en konkurranse slutter jeg som regel å trene på smaking når jeg har levert et solid notat som gir meg en god følelse.

Service får jeg mye trening på i Speilsalen, men jeg legger inn et par økter med dekantering en uke eller to i forkant. Det viktigste her også er å huske prosedyren og å kunne jobbe så raskt som mulig. Ellers prøver jeg å være mentalt forberedt på alle scenarier som kan dukke opp, samt å ha et stort repertoar av mat og drikke å kunne anbefale uansett hvilke utfordringer eller tvister oppgavene byr på.

I din nåværende stilling, stilles det høye krav for mat og vin i kombinasjon, hva er det viktigste du ser på når du setter drikke til en meny?

Det viktigste for meg er nok å balansere vekten i maten med en passende vekt og intensitet i vinen. Jeg prøver å ikke tenke for mye på enkeltingredienser, men mer på hvordan smaksbildet faktisk er som helhet, og da er det ofte andre element enn hovedråvaren som spiller den viktigste rollen for vinvalget.

I tillegg til Vinkelnerstudiet har du også bestått WSET Diploma, hva motiverte deg til å fortsette å videreutdanne deg?

Motivasjonen handlet mest om å få en større forståelse for vitikultur og vinifikasjon, å bli flinkere til å definere kvalitet i vin, og å få mer innsikt i business-aspektene ved vinindustrien. Jeg har i flere år hatt en tanke om å bevege meg over til vinimportbransjen, og da er utvilsomt Diploma en nyttig kompetanse å ta med seg.

WSET Diploma er et omfattende studie som krever mye egenstudier og disiplin, har du et råd eller tips du vil dele?

Samlingene handler hovedsakelig om å smake vin, så det er viktig å forberede seg godt på teori før hver forelesning for å få maksimalt utbytte av tiden med foreleserne. Gjør en solid jobb fra start, så sparer du deg for mye stress senere. Forsøk å gjennomføre eksamenene til oppsatt tid mens du fortsatt har de aktuelle forelesningene friskt i minnet. Det er deilig med alt man er ferdig med. Da kan man fokusere på neste tema.

Alle er forskjellige, men for meg er det essensielt å sette opp en studieplan hvor man jobber systematisk og sørger for at man kommer seg gjennom stoffet i tide. Ellers er det vesentlig å sette seg inn i hvordan WSET ønsker at oppgaver skal besvares. Man kan ha mye kunnskap, men hvis man ikke presenterer det på en måte som treffer oppgaven kommer man dårlig ut.

Hva har du satt deg som mål fremover?

Nå blir det viktigste å komme godt i gang med ny jobb i Remuage by Moestue. Deretter kommer Nordisk Vinkelnermesterskap i oktober, og etter tredje- og andreplass fra tidligere har jeg selvsagt høye ambisjoner for årets konkurranse. Ellers skal jeg prøve å lære meg fransk også!

Hvordan syns du veien gjennom WSET og vinkelnerstudiet har hjulpet deg med å forberede deg? (enten på målene du har satt deg, eller opp mot der du er nå)

Utdanningene jeg har tatt hos KA er selve fundamentet. Skal man hevde seg i konkurranser må man også lære seg å studere på egenhånd og å fortsette læringsferden selv om man er ferdig utdannet vinkelner, men uten verktøyene fra disse utdanningene hadde jeg vært sjanseløs.

Mitt beste tips fikk jeg fra Heidi Mäkinen MW: «Structure never lies». Hvis du lærer deg å registrere vinens struktur presist … har du kommet langt.

Vinentusiasten du er, er det noe fra vinverdenen du brenner mer for enn andre områder?

Jeg liker å se på meg selv som relativt allsidig, men jeg er veldig interessert i Champagne, og særlig de små produsentene som lager terroirdrevne viner og viser hvor viktig vinmarksarbeidet er for å lage musserende vin på høyt nivå. Det passer sånn sett perfekt å skulle jobbe med nettopp dette i Remuage by Moestue!

For andre med sterk interesse for vin, hva er dine beste tips for å mestre å smake på vin, eller heve egen kompetanse?

Mitt beste tips fikk jeg fra Heidi Mäkinen MW: «Structure never lies». Hvis du lærer deg å registrere vinens struktur presist, dvs. nivået og karakteren til syre, sødme, tannin, alkohol osv., har du kommet langt. Tenk på nyanser i fruktmodning og munnfølelse. Dette kan være viktig for å forstå vinens klima eller årgangskarakter, samt detaljer i vinmakingen.

Viktigst av alt er å være fokusert, sett ord på det du smaker og bygg et vokabular som både er forståelig for deg selv og andre. Bruk energien din på å skrive gode smaksnotat hvor du viser at du forstår stilen og kvaliteten til vinen. Det er ofte viktigere enn å treffe spikeren på hodet i konklusjonen.

Intervju med andre vinkelnere