Intervju med vinkelner Christian Gårdsmoen

Christian er 53 år og har vært vininteressert siden 20-årene. Han har alltid hatt en stor interesse for matlaging. Over årene har mat og vin blitt en stor hobby og interesse. Les mer om hans opplevelse av vinkelnerstudiet.

vinkelner, intervju

«Vær motivert – det er en krevende utdannelse… Skippertak nytter ikke!»

Om Christian

Jeg er 53 år og har vært vininteressert siden 20-årene da vi var en gjeng som begynte med vinklubb på starten av 90-tallet. Vi har alltid prioritert å reise og har vært heldige å få besøke mange vinområder og restauranter rundt i verden, samt har alltid hatt en stor interesse for matlaging. Mat og vin har etterhvert blitt en stor hobby og interesse. Ellers er jeg vel det man kan kalle en «serie-grunder» som har startet flere selskaper opp igjennom årene, med bakgrunn fra teknologi og finans. Jeg har en flott familie med kone og 3 barn (ett eget og 2 bonus).

 

Hvorfor valgte du å starte på sommelier utdanningen?

Jeg har alltid hatt lyst til å lære litt mer om vin, utover den man tilegner seg selv. Etter å ha gjennomført WSET 2 og 3 på KA, så forstår man hvor lite man egentlig kan og som på mange andre områder i livet er det også her slik at «jo mer man lærer, jo mer forstår at man ikke kan». Sommerlier utdanningen virket å være spennende, også med tanke på at den inneholder en del mat og vin i kombinasjon.

Hvordan opplevde du utdanningen/studiet hos KA?

Utdanningen har vært veldig bra og til tider intensiv (med «normal» jobb ved siden av). Det er mye pensum man skal igjennom, så det er viktig å være motivert. For meg som ikke jobber i bransjen, så synes jeg pensum var veldig bra, stort sett veldig gode forelesere og svært bra materiale.

En del av studietilbudet er mulighet for å delta på studietur til en vinproduserende region, hva fikk du ut av turen, og hvilke inntrykk sitter du igjen med? 

Vi var på studietur til Tyskland. Det var en fantastisk tur hvor man fikk se teori i praksis. Vi var der under innhøstingen, så det var full fart i alle vineriene. Utrolig givende med måten vi ble mottatt på alle steder, noe helt annet enn å komme på egen hånd eller i en liten gruppe. Det var også til tider en slitsom tur, men det var verdt hvert minutt. Ikke minst veldig sosialt og hyggelig, der man ble veldig godt kjent med resten av elevene på kurset, på en annen måte enn under utdanningen.

Hva er et tips eller råd du har til andre som ønsker å bli vinkelner?

Vær motivert – det er en krevende utdannelse. Jeg hadde tatt WSET 2 og 3 på forhånd, noe jeg var veldig glad for. Spesielt da jeg ikke jobber i «bransjen», så var det helt avgjørende for meg å ha litt teoretisk bakgrunn først. Les hele veien igjennom studiet og vær forberedt til ukene. Skippertak nytter ikke.

Er det noe du sitter igjen med etter studiet?

Jeg har lært meg å drikke / smake veldig mye mer forskjellig vin og ikke mist rimeligere vin. Man har en tendes til å kjøpe mye de samme vinene eller regionene- Før var sikkert 8 av 10 flasker jeg åpnet  noe jeg kjente, nå er 8 av 10 flasker noe jeg ikke kjenner. Vinverden er helt enorm og det forstår man virkelig igjennom dette kurset.

INTERVJU