Intervju med vinkelner Nikolai Haram Svorte

Nikolai er ung og kommer fra Ålesund. Han har til nå jobbet som lydteknikker og har musikk som hobby, i tillegg til en brennende vininteresse.

Hvorfor valgte du å starte på sommelierutdanningen?

«Jeg har en stor interesse for vin og meldte meg på WSET level 2 for å sjekke om dette kunne være noe for meg», sier Nikolai. «Og når jeg først interesserer meg for noe, går jeg som regler all inn! Jeg ønsket å jobbe med noe som jeg virkelig brenner for og tenkte at vinkelnerstudiet på KA var en naturlig fortsettelse for å kunne få meg en jobb i bransjen. Jeg har også hørt mye godt om studiet her på Kulinarisk Akademi.»

Etter studiet skal Nikolai begynne å jobbe som vinkelner på en nyoppstartet restaurant i Ålesund, Bro. Bro eies blant annet av Ronny Kolvik, tidligere kjøkkensjef på Arakataka i Oslo, som selv gikk vinkelnerutdanningen på KA i 2017.

Hvordan opplever du utdanningen hos KA?

«Jeg opplever det som veldig positivt! Bra opplegg og gode foreleser som liker å dele sin kunnskap.

Maten er uten tvil god og KA har gode fasilitet for å gjennomføre studiet.

Det er også ekstra hyggelig når medelever har stort fokus på studiet og vil det samme som deg».

Hva er dine tips til andre som ønsker å bli vinkelner?

«Enkelt» sier Nikolai. «Les mye og prøv å skaffe deg oversikt! Gå dypt inn i hvert vinområde, ett om gangen, og smak mye. Det koster litt, men er uvurderlig trening, så finn venner som du kan smake med for å splitte kostnaden.

Vintur er også et must! Legg gjerne ferier til et sted hvor det er mulig å besøke noen produsenter også.»

Kan du anbefale denne utdanning til andre? «Ja, absolutt!», sier Nikolai.

Vinkelner 2019?

Neste vinkelnerstudie begynner i januar, for påmelding og mer informasjon om vår utdanning se her.

Interview with Diploma graduate Paula Pinilla

Paula - Portfolio manager for Symposium Wines. Graduated WSET Diploma

Les mer

Intervju med vinkelnerstudent Bjørn Fredrik Christensen

Bjørn jobber ikke med vin men har alltid vært interessert i og glad i god mat og vin. Hans ønske etter å lære mer om vin førte han til KA og WSET.

Les mer

Intervju med vinkelnerstudent Iver Jensen

Etter at Iver gjennomførte WSET level 3 høsten 2021 fikk han blod på tann, og bestemte seg for å prøve seg på vinkelnerstudiet.

Les mer

WSET student - Karoline Aspli

Da Karoline var 20 år begynte hun å jobbe deltid på Vinmonopolet ved siden av samfunnsøkonomistudier. Jobben ga hun så mye glede at hun aldri fullførte masteren, nå har hun vært hos Vinmonopolet i 10 år.

Les mer

WSET- student Odd-Einar Tenden

Odd-Einar er 3. generasjon på Kumlegaarden Resturant i Drøbak og jobber i dag som restaurantsjef. Han er bevisst på at god service forutsetter gode kunnskaper om mat og drikke, og tok WSET fordi han ønsket å oppdatere vinkunnskapene sine.

Les mer

WSET- student Erik Arff Gulseth

Erik har lagt bak seg en lang karriere i luftforsvaret og flere lengre utenlandsopphold i vinland som Tyskland og Italia – han har også reist mye rundt i blant annet Mosel.

Les mer