Intervju med vinkelnerstudent Nikolai Haram Svorte

Nikolai er ung og kommer fra Ålesund. Han har til nå jobbet som lydteknikker og har musikk som hobby, i tillegg til en brennende vininteresse.

Hvorfor valgte du å starte på sommelierutdanningen?

«Jeg har en stor interesse for vin og meldte meg på WSET level 2 for å sjekke om dette kunne være noe for meg», sier Nikolai. «Og når jeg først interesserer meg for noe, går jeg som regler all inn! Jeg ønsket å jobbe med noe som jeg virkelig brenner for og tenkte at vinkelnerstudiet på KA var en naturlig fortsettelse for å kunne få meg en jobb i bransjen. Jeg har også hørt mye godt om studiet her på Kulinarisk Akademi.»

Etter studiet skal Nikolai begynne å jobbe som vinkelner på en nyoppstartet restaurant i Ålesund, Bro. Bro eies blant annet av Ronny Kolvik, tidligere kjøkkensjef på Arakataka i Oslo, som selv gikk vinkelnerutdanningen på KA i 2017.

Hvordan opplever du utdanningen hos KA?

«Jeg opplever det som veldig positivt! Bra opplegg og gode foreleser som liker å dele sin kunnskap.

Maten er uten tvil god og KA har gode fasilitet for å gjennomføre studiet.

Det er også ekstra hyggelig når medelever har stort fokus på studiet og vil det samme som deg».

Hva er dine tips til andre som ønsker å bli vinkelner?

«Enkelt» sier Nikolai. «Les mye og prøv å skaffe deg oversikt! Gå dypt inn i hvert vinområde, ett om gangen, og smak mye. Det koster litt, men er uvurderlig trening, så finn venner som du kan smake med for å splitte kostnaden.

Vintur er også et must! Legg gjerne ferier til et sted hvor det er mulig å besøke noen produsenter også.»

Kan du anbefale denne utdanning til andre? «Ja, absolutt!», sier Nikolai.

Vinkelner 2019?

Neste vinkelnerstudie begynner i januar, for påmelding og mer informasjon om vår utdanning se her.

WSET student - Karoline Aspli

Da Karoline var 20 år begynte hun å jobbe deltid på Vinmonopolet ved siden av samfunnsøkonomistudier. Jobben ga hun så mye glede at hun aldri fullførte masteren, nå har hun vært hos Vinmonopolet i 10 år.

Les mer

WSET- student Odd-Einar Tenden

Odd-Einar er 3. generasjon på Kumlegaarden Resturant i Drøbak og jobber i dag som restaurantsjef. Han er bevisst på at god service forutsetter gode kunnskaper om mat og drikke, og tok WSET fordi han ønsket å oppdatere vinkunnskapene sine.

Les mer

WSET- student Erik Arff Gulseth

Erik har lagt bak seg en lang karriere i luftforsvaret og flere lengre utenlandsopphold i vinland som Tyskland og Italia – han har også reist mye rundt i blant annet Mosel.

Les mer

Intervju med vinkelner Thorstein Solheim Taklo

Torstein er 24 år og kommer kommer fra Måløy. Torstein har bodd i Bergen i 5 år og jobbet som servitør i over 2 år. Han jobber nå ved Bjerk Restaurant & Bar.

Les mer

Intervju med vinkelner Birk Torp

Birk kommer opprinnelig fra Tønsberg flyttet til Trondheim når han var 10 og bodd der siden. Jobber som servitør på To rom og kjøkken og har jobbet der siden han startet som lærling for 5 år siden. Jobbet mye med konkurranse og lærlinger på siden av servitørjobben

Les mer