Intervju med vinkelnerThorstein Solheim Taklo

Torstein er 24 år og kommer kommer fra Måløy. Torstein har bodd i Bergen i 5 år og jobbet som servitør i over 2 år. Han jobber nå ved Bjerk Restaurant & Bar.

Hvorfor valgte du å starte på sommelier utdanningen?

Det kom etter en dialog med arbeidsplassen min, etter jeg hadde jobbet som servitør i et år sammenlagt og ble spurt om det var noe jeg ønsket å gjøre for å videreutvikle meg.

aDa jeg gjorde «research» for gjennomføring av vinkelnerstudiet, så hørte jeg fra de jeg snakket med at: «Du går på KA!» Det er på KA man går for å ta sommelier utdanning i Norge. Det er KA som skal ha de beste foreleserne, det beste opplegget. Nå har jeg ikke gått noen andre plasser, men jeg er veldig fornøyd. Jeg har også merket at folk blir imponert, når jeg forteller dem at jeg går på KA for å ta vinkelnerstudiet.

Hvordan opplever du utdanningen hos KA?

Veldig fornøyd, skikkelig!

Da jeg begynte tenkte jeg her er det flere som er flinke til å smake, og dessverre er ikke jeg én av de, men det får bare gå, da får jeg prestere i teorien isteden fordi det vet jeg at jeg kan jobbe med. Den utviklingen som jeg har hatt siden oppstart av Vinkelnerstudiet i januar, har vært skikkelig, skikkelig gøy. Det at man kan lære seg å smake, er jo egentlig det samme som å lære seg å gå bare med en ny sans; det å lære seg smak – utrolig gøy!

Når man dykker ned i vin så blir man bare så hekta! Man føler at man kan forklare hele verden ut ifra vin. Det handler jo om så masse: smak, psykologi, markedsføring, salg, økonomi og jordsmonn eller klima. Det at det handler om så masse, syns jeg er drit gøy.

Jeg må si at Heidi Iren Hansen er helt fantastisk. Heidi er perfekt! Hun har svart på spørsmål man har både i timen eller etter, hun er veldig kompetent, pedagogisk og strukturert.


Hvordan har du opplevd tiltakene for å bevare smittevern under undervisningen?

Det er veldig fint, det er flere som liker det nye oppsettet, da det ikke er like trangt som det var før. Det er bedre stoler, mer plass til både laptop, smakeglass, spyttebakke og notatbok. Det å få mer plass under studiet har vært veldig deilig.

Det funker veldig bra med mikrofon, da de fleste foredragsholderne beveger seg frem og tilbake i rommet. Dette gir mer tid til egen-fokus.


Hvilke fordeler har du opplevd med oppsettet KA har satt opp under dette årets VK?

Det at vi har mer plass gir økt fokus og mer konsentrasjon da man ikke blir like påvirket av sidemannen.


Hva er dine tips til andre som ønsker å bli vinkelner?

Spør masse spørsmål, møt opp og lytt. Det som er viktig er å lytte og prøve ta til deg det som blir sagt.

Hvis noe er uklart; still spørsmål! Vær flink til å si ifra om du ikke vet, jeg husker med meg selv at jeg var ganske redd i begynnelsen for å stille spørsmål siden jeg er så fersk i bransjen og med vin.

Og sånn på privaten når du drikker vin, pass på at du vet hva du drikker og smaker på; enten det er drue, land, produksjonsmåte, dette vil gi deg en knagg som du kan bruke videre når du smaker videre.

Dersom du har spørsmål som dukker opp hjemme, så skriv disse ned og ta de med til neste forelesning. Pass på at du har et godt støtteapparat hjemme.

Kan du anbefale denne utdanningen til andre?

Ja definitivt, dersom du har interessen!

Interview with Diploma graduate Paula Pinilla

Paula - Portfolio manager for Symposium Wines. Graduated WSET Diploma

Les mer

Intervju med vinkelnerstudent Bjørn Fredrik Christensen

Bjørn jobber ikke med vin men har alltid vært interessert i og glad i god mat og vin. Hans ønske etter å lære mer om vin førte han til KA og WSET.

Les mer

Intervju med vinkelnerstudent Iver Jensen

Etter at Iver gjennomførte WSET level 3 høsten 2021 fikk han blod på tann, og bestemte seg for å prøve seg på vinkelnerstudiet.

Les mer

WSET student - Karoline Aspli

Da Karoline var 20 år begynte hun å jobbe deltid på Vinmonopolet ved siden av samfunnsøkonomistudier. Jobben ga hun så mye glede at hun aldri fullførte masteren, nå har hun vært hos Vinmonopolet i 10 år.

Les mer

WSET- student Odd-Einar Tenden

Odd-Einar er 3. generasjon på Kumlegaarden Resturant i Drøbak og jobber i dag som restaurantsjef. Han er bevisst på at god service forutsetter gode kunnskaper om mat og drikke, og tok WSET fordi han ønsket å oppdatere vinkunnskapene sine.

Les mer

WSET- student Erik Arff Gulseth

Erik har lagt bak seg en lang karriere i luftforsvaret og flere lengre utenlandsopphold i vinland som Tyskland og Italia – han har også reist mye rundt i blant annet Mosel.

Les mer