Vinkelnerstudiet

Vinkelner på Kulinarisk Akademi. Norges eldste vinkelnerutdannelse med stort fokus på mat og drikke.


Om Vinkelnerstudiet

Vi gir deg en fantastisk mulighet til å sette et stort fokus på vin og mat i kombinasjon. Gjennom teori og praktisk smaking får man en uvurderlig kunnskap til å bli gode formidlere og veiledere.

Studiet gir grundig og utfyllende forståelse om de mest relevante aspekter ved vin og brennevin, vinsmaking samt vin og mat i kombinasjon. Verdens viner og vinlovgivning blir nøye gjennomgått og forklart.

Undervisningsplan 2020

1. Samling uke 3. 13.-17. januar

2. Samling uke 7. 10.-14. februar

3. Samling uke 12. 16.-20. mars

4. Samling uke 17. 20.-24. april

5. Samling uke 21. 18.-22. mai

6. Samling uke 23. 1.-5. juni

Eksamen uke 25. 15 og 16. juni

Undervisningstider

Undervisningen starter kl. 09.00 og avsluttes kl. 1800.
Studentene får servert en god lunsj midt på dagen. Det kan bli justeringer innenfor denne tidsrammen. Meld deg på via vårt påmeldingskjema eller ta kontakt med oss: hih@kulinariskakademi.no.

Meld deg på her
Målgruppe
  • Personer som allerede jobber med vin og brennevin og som søker mer kunnskap og kompetanse for å styrke sin posisjon i arbeidslivet.
  • Personer som ønsker å utdanne seg til vinkelner for å få et yrke innen restaurantbransjen samt vin- og brennevinsbransjen for øvrig.
Praktisk informasjon

Studiet: Er delt inn i 6 enheter fordelt på en ukes intensiv undervisning hver måned i 6 måneder. Det er lagt opp til selvstudium mellom hver kursuke. Kurset krever mye arbeid og det er normalt og av vesentlig betydning at det studeres mellom kursukene for å oppnå et tilfredsstillende resultat til eksamen. Undervisningsdagene er lagt opp som en kombinasjon av teoretisk undervisning og vinsmaking og vi smaker i løpet av en vanlig dag omkring 20 forskjellige viner, brennevin eller øl.

Forelesere: Til å gjennomføre undervisningen har vi landets høyeste kompetanse innen hvert fagområde. De kunnskapsrike og erfarne forelesere inkludert Arne Ronold MW, Heidi Iren Hansen, Knut Espen Misje, Christopher Moestue, Tone Veseth Furuholmen, Alexander Hojem, Ivan Abrahamsen og Amund Polden Arnesen. I tillegg får vi eksperthjelp fra våre kokker til matfaglige temaer.

Eksamen: Gjennomføres over 2 dager. Eksamen består av en praktisk prøve av 1,5 timers varighet (dag 1) og en teoretisk prøve over seks timer (dag 2). Praktisk eksamen er en blindsmaking av 6 produkter og teller 30% av total karakter. Vi benytter karakterskala fra A til E for bestått (der A er høyeste karakter og E er laveste) og F for ikke bestått.

Studietur: For studenter som ønsker å lære mer om vinproduksjon tilbyr vi en studietur til en vinproduserende region i slutten av semesteret. Dette er en unik sjanse til å få førstehånds kunnskap om vindyrking og vinproduksjon. Turen inneholder besøk på vingårder og foredrag holdt av dyktige aktører. Deltakelse er frivillig og påmelding gjøres på første samling i januar. Vi tar forbehold om minimum 15 deltakere for å gjennomføre turen. Studentene må selv dekke utgifter til reise og opphold. Dette er estimert til ca. 6000 kr. I 2020 går turen til Tyskland og vil gå fra søndag 26. til torsdag 30. april.


I 2018 dro studenter til Champagne. Les mer om noen av de mest minnerverdige besøkene til en av deltakerne, Espen, på bloggen Heia Mat.

Kursavgiften for 2020: 47.500,-

Betingelser

Påmeldingen er bindende. Evt. avbestilling skal være skriftlig og sendes til:hih@kulinariskakademi.no. Ved avbestilling, uansett årsak, belastes et administrasjonsgebyr på kr 1.500. Ved avbestilling senere enn 4 uker før kursstart, uansett årsak, påløper et avbestillingsgebyr pålydende 50% av kursavgiften. Ved avbestilling senere enn 2 uker før, belastes hele kursavgiften.

Intervju med tidligere vinkelnerstudenter

Ronny Kolvik fra Bro i Ålesund gikk vinkelnerstudiet hos KA i 2017 og var ferdig uteksaminert sommelier i juni 2017. Les mer om hans opplevelse av utdanningen her.

Inghild Stien Thorvaldsen fra Rest i Oslo fullførte vinkelnerutdannelsen juni 2017. Les mer om hennes tips og triks til andre som ønsker å ta denne utdanningen her.

Stine Kjærstad Marthinussen fra Bula Bistro i Trondheim, hun ukependler for å delta på studiet i 2018, og trives med en full uke i Oslo hver måned. Les mer om hennes opplevelse av utdanningen her.

Nikolai Haram Svorte er fra Ålesund, han har tidligere jobbet som lydteknikker og har musikk som hobby, i tillegg til en brennende vininteresse. Han jobber nå for Ronny på restaurant Bro og tok i februar 2018 sølv i Junior Wine Awards. Les mer om hans opplevelse av utdanningen han tok i 2018 her.

Catharina Domert, bosatt i Stavanger, fikk interesse for vin etter at hun begynte å jobbe på vinkontoret. Les mer om hennes opplevelse av utdanningen hun tok i 2018 her.

I april 2018 dro vinkelnerstudentene på studietur til Champagne, Frankrike. Les mer om noen av de mest minnerverdige besøkene til en av deltakerne, Espen, på bloggen Heia Mat.

Joakim Skibenes kommer fra bærum og har drevet yogastudio Hot Bikramyoga i 5 år før han fant veien til vinverden. Les mer om hans opplevelse av utdanningen han fullført i juni 2019 her.

Alexander Vallance er oppvokst i Bærum. Etter studietiden begynte han å jobbe i serveringsbransjen og trivdes så godt med det at han har fortsatt i bransjen. Les mer om hans opplevelse av utdanningen han fullført i juni 2019 her.

Cecilie Bungaard Larsen kommer fra Ålborg i Danmark hvor hun har studert filosofi og organisasjons utvikling. I dag jobber hun som første-servitør på Nedre Foss Går. Les mer om hans opplevelse av utdanningen hun fullført i juni 2019 her.

WSET

Vi tilbyr også undervisning i WSET (Wine & Spirit Education Trust) på 4 nivåer.

Spørsmål sendes til

Heidi Iren Hansen

E-post: hih@kulinariskakademi.no

Telefon: 23 23 15 80