Tidligere WSET-student Martin

Martin Hallberg er kategorisjef for alkohol hos Servicegrossistene og har tidligere tatt WSET Level 2 og 3 hos oss. Han har arbeidet profesjonelt med alkoholholdig drikke de siste 20 årene, både som salgssjef og markedssjef hos store brennevinsmerker og vært kommersiell sjef for en global brennevinsgigant. Martin har også bakgrunn som eier av nattklubber og har hatt et eget selskap som konsulterer restauranter og barer i oppstartsfasen.

Hva fikk deg til å begynne på WSET kurset?

Som så mange andre i bransjen er jeg selvlært og det er lenge siden jeg satt ved en skolebenk. Jeg ville fylle på med kunnskap fra en velkjent institusjon som Kulinarisk Akademi og WSET. Min jobb har gjennom mange år vært fokusert på brennevin, samtidig som jeg har hatt vin som en spennende hobby. Når jeg hørte rundt blant venner i bransjen hvor jeg burde søke meg til for å fordype min kunnskap i vin, anbefalte alle WSET kursene hos Kulinarisk Akademi.

Hva ga kurset deg?

Mye mer enn forventet! Level 2 var relativt grunnleggende, men samtidig mye bredere enn jeg hadde trodd på forhånd. Det er en veldig god studie i produksjonsmetoder, de viktigste druene og hvordan geografi spiller inn på utfordringer og muligheter rundt det å fremstille vin i ulike land og områder. Kurset ga meg også en mye bedre struktur for å smake og analysere vin.

Level 3 var virkelig mer inngående i alle deler av undervisningen. Kurset er oppbygd relativt likt som Level 2, men med mange flere detaljer i alle avsnitt. Jeg opplevde det som et krevende kurs som stilte høye krav til selvstudier og konsentrasjon. Jeg studerte over 60 timer på egenhånd. Når jeg tenker tilbake på det var det litt som å være i en boble disse månedene.

Hvordan bruker du kurset etter endt studie? Har du hatt nytte av det?

Jeg har nytte av kursene hver dag på jobb. Jeg har en bredere forståelse hvorfor en produsent velger ulike produksjonsmetoder og hva de ønsker å nyansere i en vin. Jeg har også nytte av å kunne forstå hvordan klimaet i ulike land og områder påvirker vinen og hva jeg bør forvente av smaker og dufter basert på drue, region, jordsmonn og appellasjon. Det er viktig å fortsette å smake flere viner etter kurset så man får anvendt strukturen man har lært seg og bygger videre i de retninger man synes er mest interessant. Jeg deltar på mange vinmesser med jobben, så jeg får konstant faglig påfyll.

Beskriv med tre ord din opplevelse av WSET.

Intenst, profesjonelt og et minne for livet.


For å lese mer om WSET og påmelding, gå hit.

les mer om wset level 2

Level 2 er en grunnleggende vin- og brennevinsutdanning

les mer om level 3

Level 3 er en videregående innføring i vin fra ulike deler av verden

les mer om wset diploma

WSET Diploma er en videre fordypning i produksjon og kommersiell viktighet av verdens viner og brennevin

Reke og blåskjellsaus

Suveren saus som er laget av rekeskall og blåskjellkraft. Rekeskallene som kastes kan brukes til å lage enkelt og utrolig velsmakende sauser eller supper. Denne saus passer perfekt til pasta, fisk som kveite, piggvar eller sjøtunge

Les mer

Intervju med vinkelner Thorstein Solheim Taklo

Torstein er 24 år og kommer kommer fra Måløy. Torstein har bodd i Bergen i 5 år og jobbet som servitør i over 2 år. Han jobber nå ved Bjerk Restaurant & Bar.

Les mer

Intervju med vinkelner Birk Torp

Birk kommer opprinnelig fra Tønsberg flyttet til Trondheim når han var 10 og bodd der siden. Jobber som servitør på To rom og kjøkken og har jobbet der siden han startet som lærling for 5 år siden. Jobbet mye med konkurranse og lærlinger på siden av servitørjobben

Les mer

Intervju med vinkelner Christina Andersen

Christina er 32 år og fra Tromsø.

Der Jobber hun på en restaurant og cocktail-bar som heter Bardus der hun også er medeier.

Les mer

Intervju med vinkelner Jan Vibe Gregersen

Jan er 32 år gammel, fra Oslo, og har i mange år jobbet med markedsføringen av ulike dagligvareprodukter hos Mills AS og tidligere hos Mars Nordics (FMCG bransjen). Han har lenge hatt et ønske om å jobbe med vin og startet hos Vingruppen og her i selskapet Arcus Wine Brands i 2019.

Les mer