Tidligere WSET-student Martin

Martin Hallberg er kategorisjef for alkohol hos Servicegrossistene og har tidligere tatt WSET Level 2 og 3 hos oss. Han har arbeidet profesjonelt med alkoholholdig drikke de siste 20 årene, både som salgssjef og markedssjef hos store brennevinsmerker og vært kommersiell sjef for en global brennevinsgigant. Martin har også bakgrunn som eier av nattklubber og har hatt et eget selskap som konsulterer restauranter og barer i oppstartsfasen.

Hva fikk deg til å begynne på WSET kurset?

Som så mange andre i bransjen er jeg selvlært og det er lenge siden jeg satt ved en skolebenk. Jeg ville fylle på med kunnskap fra en velkjent institusjon som Kulinarisk Akademi og WSET. Min jobb har gjennom mange år vært fokusert på brennevin, samtidig som jeg har hatt vin som en spennende hobby. Når jeg hørte rundt blant venner i bransjen hvor jeg burde søke meg til for å fordype min kunnskap i vin, anbefalte alle WSET kursene hos Kulinarisk Akademi.

Hva ga kurset deg?

Mye mer enn forventet! Level 2 var relativt grunnleggende, men samtidig mye bredere enn jeg hadde trodd på forhånd. Det er en veldig god studie i produksjonsmetoder, de viktigste druene og hvordan geografi spiller inn på utfordringer og muligheter rundt det å fremstille vin i ulike land og områder. Kurset ga meg også en mye bedre struktur for å smake og analysere vin.

Level 3 var virkelig mer inngående i alle deler av undervisningen. Kurset er oppbygd relativt likt som Level 2, men med mange flere detaljer i alle avsnitt. Jeg opplevde det som et krevende kurs som stilte høye krav til selvstudier og konsentrasjon. Jeg studerte over 60 timer på egenhånd. Når jeg tenker tilbake på det var det litt som å være i en boble disse månedene.

Hvordan bruker du kurset etter endt studie? Har du hatt nytte av det?

Jeg har nytte av kursene hver dag på jobb. Jeg har en bredere forståelse hvorfor en produsent velger ulike produksjonsmetoder og hva de ønsker å nyansere i en vin. Jeg har også nytte av å kunne forstå hvordan klimaet i ulike land og områder påvirker vinen og hva jeg bør forvente av smaker og dufter basert på drue, region, jordsmonn og appellasjon. Det er viktig å fortsette å smake flere viner etter kurset så man får anvendt strukturen man har lært seg og bygger videre i de retninger man synes er mest interessant. Jeg deltar på mange vinmesser med jobben, så jeg får konstant faglig påfyll.

Beskriv med tre ord din opplevelse av WSET.

Intenst, profesjonelt og et minne for livet.


For å lese mer om WSET og påmelding, gå hit.

les mer om wset level 2

Level 2 er en grunnleggende vin- og brennevinsutdanning

les mer om level 3

Level 3 er en videregående innføring i vin fra ulike deler av verden

les mer om wset diploma

WSET Diploma er en videre fordypning i produksjon og kommersiell viktighet av verdens viner og brennevin

Intervju med vinkelnerstudent Bjørn Fredrik Christensen

Bjørn jobber ikke med vin men har alltid vært interessert i og glad i god mat og vin. Hans ønske etter å lære mer om vin førte han til KA og WSET.

Les mer

Intervju med vinkelnerstudent Iver Jensen

Etter at Iver gjennomførte WSET level 3 høsten 2021 fikk han blod på tann, og bestemte seg for å prøve seg på vinkelnerstudiet.

Les mer

WSET student - Karoline Aspli

Da Karoline var 20 år begynte hun å jobbe deltid på Vinmonopolet ved siden av samfunnsøkonomistudier. Jobben ga hun så mye glede at hun aldri fullførte masteren, nå har hun vært hos Vinmonopolet i 10 år.

Les mer

WSET- student Odd-Einar Tenden

Odd-Einar er 3. generasjon på Kumlegaarden Resturant i Drøbak og jobber i dag som restaurantsjef. Han er bevisst på at god service forutsetter gode kunnskaper om mat og drikke, og tok WSET fordi han ønsket å oppdatere vinkunnskapene sine.

Les mer

WSET- student Erik Arff Gulseth

Erik har lagt bak seg en lang karriere i luftforsvaret og flere lengre utenlandsopphold i vinland som Tyskland og Italia – han har også reist mye rundt i blant annet Mosel.

Les mer

Intervju med vinkelner Thorstein Solheim Taklo

Torstein er 24 år og kommer kommer fra Måløy. Torstein har bodd i Bergen i 5 år og jobbet som servitør i over 2 år. Han jobber nå ved Bjerk Restaurant & Bar.

Les mer