Vinkelnerstudiet

Vinkelner på Kulinarisk Akademi. Norges eldste vinkelnerutdannelse med stort fokus på mat og drikke.


Om vinkelnerstudiet

Studiet gir grundig og utfyllende forståelse om de mest relevante aspekter ved vin og brennevin, vinsmaking samt mat og drikke i kombinasjon. Verdens viner og vinlovgivning blir nøye gjennomgått og forklart. Gjennom teori og praktisk smaking får man en uvurderlig kunnskap til å bli gode formidlere og veiledere.

Vinkelnerutdanningen 2024

Foreløpige dator for 2024:

1. Samling, uke 09. 26. februar - 01.mars 2024

2. Samling, uke 12. 18. - 22.mars 2024

3. Samling, uke 17. 22. - 26. april 2024

4. Samling, uke 23. 3. - 7. juni 2024

5. Samling, uke 33. 12. - 16. august 2024

6. Samling, uke 36. 2. - 6. september 2024

Eksamen uke 42, 14 og 15. oktober 2024

Påmelding her

Undervisningstider

Undervisningen starter kl. 09.00 og avsluttes kl. 17.00.
Studentene får servert lunsj midt på dagen. Det kan bli justeringer innenfor denne tidsrammen.

For mer informasjon send en mail til vår koordinator: hj@kulinariskakademi.no.

Målgruppe
  • Personer som allerede jobber med vin og brennevin og som søker mer kunnskap og kompetanse for å styrke sin posisjon i arbeidslivet.
  • Personer som ønsker å utdanne seg til vinkelner for å få et yrke innen restaurantbransjen samt vin- og brennevinsbransjen for øvrig.
Datoer for vinkelnerutdanningen 2023

1. Samling, uke 09. 27. februar - 03.mars 2023

2. Samling, uke 12. 20. - 24.mars 2023

3. Samling, uke 17. 24. - 28. april 2023

4. Samling, uke 24. 12. - 16. juni 2023

5. samling, uke 33. 14. - 18. august 2023

6. samling, uke 36. 18. - 22. september 2023


Eksamen uke 43. 23. og 24. oktober 2023

Praktisk informasjon

Studiet: Er delt inn i 6 enheter fordelt på en ukes intensiv undervisning. Det er lagt opp til selvstudium mellom hver kursuke. Kurset krever mye arbeid og det er normalt og av vesentlig betydning at det studeres mellom kursukene for å oppnå et tilfredsstillende resultat til eksamen. Undervisningsdagene er lagt opp som en kombinasjon av teoretisk undervisning og vinsmaking og vi smaker i løpet av en vanlig dag omkring 15 forskjellige viner, brennevin eller øl.

En del av studiematerialet som leveres ut underveis i kurset inneholder mange bilder og egner seg dårlig for print. Disse vil sendes ut elektronisk og det er en fordel at hver student har med seg en pc eller tablet hver skoledag.

Forelesere: Til å gjennomføre undervisningen har vi landets høyeste kompetanse innen hvert fagområde. De kunnskapsrike og erfarne forelesere inkludert Heidi Iren Hansen MW, Christopher Moestue, Tone Veseth Furuholmen, Alexander Hojem, Even Brimi, Matthew Ensor, Amund Polden Arnesen, John Ivar Sørreime og Lise Rømo. I tillegg får vi eksperthjelp fra våre kokker til matfaglige temaer.

Eksamen: Gjennomføres over 2 dager. Eksamen består av en praktisk prøve av 1,5 timers varighet (dag 1) og en teoretisk prøve over seks timer (dag 2). Praktisk eksamen er en blindsmaking av 6 produkter og teller 30% av total karakter. Vi benytter karakterskala fra A til E for bestått (der A er høyeste karakter og E er laveste) og F for ikke bestått.

Studietur: For studenter som ønsker å lære mer om vinproduksjon tilbyr vi en studietur til en vinproduserende region. Dette er en unik sjanse til å få førstehånds kunnskap om vindyrking og vinproduksjon. Turen inneholder besøk på vingårder og foredrag holdt av dyktige aktører. Deltakelse er frivillig og påmelding gjøres på første samling. Vi tar forbehold om minimum 15 deltakere for å gjennomføre turen. I 2023 går studieturen til Tyskland (i samarbeid med VDP) mellom onsdag 13. og søndag 17. september. Studentene må selv dekke utgifter til reise, opphold, bespisning etc. Dette er estimert til ca. 8000 kr i dobbeltrom.

I 2018 dro studenter til Champagne. Les mer om noen av de mest minnerverdige besøkene til en av deltakerne, Espen, på bloggen Heia Mat.

Kursavgiften for 2023: 53 500,-

Vi gjør oppmerksom på at dersom ingen annen avtale foreligger må kursavgiften i sin helhet være betalt før kursstart for å få anledning til å delta på kurset. Eventuelle avtaler om oppdeling av faktura må avklares skriftlig så snart som mulig etter påmelding, på epost til hj@kulinariskakademi.no.

Påmelding her

Betingelser

Påmeldingen er bindende. Evt. avbestilling skal være skriftlig og sendes til vår koordinator: hj@kulinariskakademi.no. Ved avbestilling, uansett årsak, belastes et administrasjonsgebyr på kr 2000. Ved avbestilling senere enn 4 uker før kursstart, uansett årsak, påløper et avbestillingsgebyr pålydende 50% av kursavgiften. Ved avbestilling senere enn 2 uker før, belastes hele kursavgiften.

Vi gjør oppmerksom på at dersom ingen annen avtale foreligger må kursavgiften i sin helhet være betalt før kursstart for å få anledning til å delta på kurset.

Intervju med tidligere vinkelnerstudenter/vinkelner

Bjørn Fredrik Christensen jobber ikke med vin men har alltid vært interessert i og glad i god mat og vin. Hans ønske etter å lære mer om vin førte han til KA og WSET. Les mer om hans opplevelse av utdanningen her.

Etter at Iver Jensen gjennomførte WSET level 3 høsten 2021 fikk han blod på tann, og bestemte seg for å prøve seg på vinkelnerstudiet. Les mer om hans opplevelse av utdanningen her.

Torstein Solheim Taklo kommer fra Måløy og jobbet ved Bjerk Restaurant & Bar under hele studiet. Les mer om hans opplevelse av utdanningen han fullført i 2020 her.

Birk Torp kommer opprinnelig fra Tønsberg flyttet til Trondheim når han var 10 og bodd der siden. Jobbet som servitør på To rom og kjøkken under vinkelnerstudiet. Les mer om hans opplevelse av utdanningen han fullført i 2020 her.

Christina Andersen er fra Tromsø. Der jobber hun på en restaurant og cocktail-bar som heter Bardus der hun også er medeier. Les mer om hennes opplevelse av utdanningen hun fullført i 2020 her.

Jan Vibe Gregersen er fra Oslo, og har i mange år jobbet med markedsføringen av ulike dagligvareprodukter hos Mills AS og tidligere hos Mars Nordics (FMCG bransjen). Han har lenge hatt et ønske om å jobbe med vin og startet hos Vingruppen og her i selskapet Arcus Wine Brands i 2019. Les mer om hans opplevelse av utdanningen han fullført i 2020 her.

Joakim Skibenes kommer fra Bærum og har drevet yogastudio Hot Bikramyoga i 5 år før han fant veien til vinverden. Les mer om hans opplevelse av utdanningen han fullført i juni 2019 her.

Alexander Vallance er oppvokst i Bærum. Etter studietiden begynte han å jobbe i serveringsbransjen og trivdes så godt med det at han har fortsatt i bransjen. Les mer om hans opplevelse av utdanningen han fullført i juni 2019 her.

Cecilie Bungaard Larsen kommer fra Ålborg i Danmark hvor hun har studert filosofi og organisasjons utvikling. I dag jobber hun som sommelier. Les mer om hennes opplevelse av utdanningen hun fullført i juni 2019 her.

Stine Kjærstad Marthinussen fra Trondheim ukependlet for å delta på studiet i 2018 og trivdes med en full uke i Oslo hver måned. Les mer om hennes opplevelse av utdanningen her.

Nikolai Haram Svorte er fra Ålesund, han har tidligere jobbet som lydteknikker og har musikk som hobby, i tillegg til en brennende vininteresse. Les mer om hans opplevelse av utdanningen han tok i 2018 her.

Catharina Domert, bosatt i Stavanger, fikk interesse for vin etter at hun begynte å jobbe på Vinkontoret. Les mer om hennes opplevelse av utdanningen hun tok i 2018 her.

I april 2018 dro vinkelnerstudentene på studietur til Champagne, Frankrike. Les mer om noen av de mest minneverdige besøkene til en av deltakerne, Espen, på bloggen Heia Mat.

Ronny Kolvik fra Bro i Ålesund gikk vinkelnerstudiet hos KA i 2017 og var ferdig uteksaminert sommelier i juni 2017. Les mer om hans opplevelse av utdanningen her.

Inghild Stien Thorvaldsen fullførte vinkelnerutdannelsen juni 2017. Les mer om hennes tips og triks til andre som ønsker å ta denne utdanningen her.

Nyhetsbrev for vinentusiaster

Vi sender deg informasjon om nye vinkurs, aktiviteter og annet spennende som skjer her på Kulinarisk Akademi.

Meld deg på her.

Våre forelesere

Her finner du en oversikt over hvem som underviser vinkelnerstudiet på KA.

WSET

Vi tilbyr også undervisning i WSET (Wine & Spirit Education Trust) på 4 nivåer.